Sreda, 16. novembar 2022.

Druga sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije je na sednici održanoj 16. novembra 2022. godine razmotrio informacije o stanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji, sa aspekta ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, koje su dostavili: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Bezbednosno-informativna agencija, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koju je obrazložio v.d. direktora Kancelarije za KiM dr Petar Petković.


Odbor je većinom glasova usvojio sledeće saopštenje:

  • Odbor je ocenio da je aktuelno stanje bezbednosti na prostoru AP Kosovo i Metohija izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda. Takvo stanje je posledica rušenja Dijaloga, nepoštovanja postignutih sporazuma, jednostranih poteza i svakodnevnog sistematskog institucionalnog, fizičkog i psihičkog nasilja nad srpskim narodom na KiM od strane PIS u Prištini.

  • Odbor snažno osuđuje i zahteva da PIS u Prištini odmah prekinu teror nad srpskim narodom i da se, umesto pretnji, fizičkog nasilja, upotrebe vatrenog oružja i svakojakog pritiska na srpski narod, iskreno posvete rešavanju svih problema na miran način, dijalogom, uz postizanje obostrano prihvatljivih rešenja.

  • Odbor pruža punu podršku srpskom narodu na KiM u odbrani svojih ljudskih prava i sloboda, bezbednog života i opstanka. Odbor veruje da će srpski narod na KiM i njegovi izabrani politički predstavnici nastaviti da se, kao i do sada, za svoja prava, bezbedan život, ravnopravan položaj, opstanak bore mirnim, demokratskim sredstvima.

  • Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na KiM, posebno na severu, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnivi kriminalizuju, da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primenu sile od strane naoružanih formacija PIS protiv srpske zajednice.

  • Odbor poziva međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na PIS, da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju nasilja nad srpskim narodom, da PIS bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru Dijaloga, formiraju Zajednicu srpskih opština i da odustanu od jednostrane odluke o preregistraciji vozila. Međunarodna zajednica, posebno UN i EU, imaju obavezu da obezbede punu primenu postignitih sporazuma.

  • Odbor poziva međunarodno prisustvo na KiM (UNMIK, KFOR, EULEKS) u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN nepristrasno i bez diskriminacije ispune svoje mandate, da obezbede mirno okruženje za život srpskog naroda, kome je ugrožen sam opstanak na KiM i da onemoguće PIS da koriste silu protiv civilnog srpskog stanovništva i onemogućavaju mu osnovna ljudska prava i slobode.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3