25. oktobar 2022. Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu

25. oktobar 2022. Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu

Utorak, 25. oktobar 2022.

Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, sazvao je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu za utorak, 25. oktobar 2022. godine. Sednica je počela u 12.30 časova.


Za Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu predsednik je utvrdio dnevni red sa jednom tačkom:

  1. Izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade.
Sednici prisustvuju, pored narodnih poslanika, kandidati za predsednika i članove Vlade, predsednik Skupštine AP Vojvodine, predsednik Pokrajinske vlade, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predstavnici pravosuđa, predstavnici Vojske Republike Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti i Matica srpske, predstavnici organa Republike Srbije i nezavisnih regulatornih tela. Takođe, današnjoj sednici prisustvuju i šefovi diplomatsko-konzularnih misija i međunarodnih organizacija u Republici Srbiji, koje je predsednik Orlić pozdravio u ime Narodne skupštine i u svoje ime.

Predsednik Orlić rekao je da su primljene ostavke narodnih poslanika Milana Krkobabića, Sanje Vuković Ivančević, Novice Tončeva, Radeta Baste, doc. dr sci. med. Marije Zdravković, dr Aleksandra Martinovića, Đorđa Milićevića, Gorana Vesića, prof. dr Danice Grujičić, Ivice Dačića i Tomislava Žigmanova na funkciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Izveštaj Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine povodom razmatranja ovih ostavki, koji je utvrdio da je podnošenjem ostavki nastupio slučaj iz člana 131. stav 2. tačka 6) Zakona o izboru narodnih poslanika i predlaže da Narodna skupština, u smislu člana 133. istog Zakona, konstatuje prestanak mandata ovim narodnim poslanicima.

Saglasno čl. 132. i 133. Zakona o izboru narodnih poslanika, Narodna skupština, na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Narodne skupštine, konstatuje da je prestao mandat, pre isteka vremena na koje su izabrani, narodnim poslanicima: Milanu Krkobabiću, Sanji Vuković Invančević, Novici Tončevu, Radetu Basti, dr Mariji Zdravković, dr Aleksandru Martinoviću, Đorđu Milićeviću, Goranu Vesiću, dr Danici Grujičić, Ivici Dačiću i Tomislavu Žigmanovu, danom podnošenja ostavke.

Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, izvršiće se popunjavanje upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini.

U nastavku sednica mandatar za izbor Vlade Ana Brnabić predstavila je program buduće Vlade Republike Srbije.

Do kraja dana narodni poslanici su vodili raspravu o jedinoj tački dnevnog reda Druge posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.

Drugog dana rada, 26. oktobra, pre prelaska na rad po dnevnom redu, Narodna skupština je, na osnovu rešenja Republičke izborne komisije i izveštaja Odbora za administrativno–budžetska i mandatno–imunitetska pitanja, i shodno članu 134. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Mariji Todorović, Nenadu Mitroviću, Ivani Popović, Milanu Glušcu i Borisavu Kovačeviću, izabranim sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, Sanji Miladinović, izabranoj je sa Izborne liste Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), Vesni Ivković, Radovanu Arežini, Dragovanu Milinkoviću i Antoneli Jelić, izabranim sa Izborne liste IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, Branku Vukajloviću, izabranom sa Izborne liste DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI) - Vojislav Mihailović i Mirku Ostrogoncu, izabranom sa Izborne liste ZAJEDNO ZA VOJVODINU-VOJVOĐANI (DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, ZAJEDNO ZA VOJVODINU).

Novoizabrani narodni poslanici položili su zakletvu.

Narodna skupština nastavila je i do kraja dana zaključila raspravu o jedinoj tački dnevnog reda sednice.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio je sredu, 26. oktobar 2022. godine, sa početkom u 18.35 časova kao Dan za glasanje o tački dnevnog reda Druge posebne sednice Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, narodni poslanici su javnom prozivkom glasali o programu Vlade i predlogu za izbor predsednika i članova Vlade.

Većinom od 157 glasova narodnih poslanika Narodna skupština usvojila je program Vlade i izabrala je za predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić i članove Vlade u predloženom sastavu: za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova izabran je Ivica Dačić, za potpredsednika Vlade i ministra finansija Siniša Mali, za potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloš Vučević, za potpredsednika Vlade i ministra kulture Maja Gojković, za ministra privrede Rade Basta, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, za ministra zaštite životne sredine Irena Vujović, za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, za ministra rudarstva i energetike Dubravka Belović, za ministra unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, za ministra pravde Maja Popović, za ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović, za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, za ministra unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, za ministra za evropske integracije prof. dr Tanja Miščević, za ministra prosvete Branko Ružić, za ministra zdravlja prof. dr Danica Grujičić, za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, za ministra za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić-Tepavčević, za ministra sporta Zoran Gajić, za ministra za brigu o selu Milan Krkobabić, za ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, za ministra turizma i omladine Husein Memić, za ministra informisanja i telekomunikacija dr Mihailo Jovanović, za ministra za javna ulaganja Marko Blagojević, za ministra bez portfelja Novica Tončev, za ministra bez portfelja Edin Đerlek i za ministra bez portfelja Đorđe Milićević.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Polaganje zakletve predsednika i članova Vlade

Posle glasanja, predsednik, potpredsednici i ministri u Vladi položili su zakletvu čitanjem teksta utvrđenog zakonom i potpisali tekst zakletve.

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić čestitao je predsedniku, potpredsednicima i ministrima na izboru i poželeo im uspeh u radu.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić zaključio je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.


Foto galerija


Video (19)

Utorak, 25. oktobar 2022. | Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu 25.10.2022. (I)

Utorak, 25. oktobar 2022. | Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu 25.10.2022. (II)

Utorak, 25. oktobar 2022. | Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu 25.10.2022. (III)

Utorak, 25. oktobar 2022. | Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu 25.10.2022. (IV)

Utorak, 25. oktobar 2022. | Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu 25.10.2022. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 14


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja