Ponedeljak, 14. mart 2011.

Druga posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 2011.godini

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović sazvala je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini za 14. mart, sa početkom u 11 časova, za koju je utvrdila sledeći dnevni red: 1. Izbor i polaganje zakletve članova Vlade Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović obavestila je narodne poslanike da je, saglasno odredbama Ustava Srbije i Zakona o Vladi, predsednik Vlade Mirko Cvetković podneo Narodnoj skupštini Predlog kandidata za članove Vlade.Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović sazvala je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini za 14. mart, sa početkom u 11 časova, za koju je utvrdila sledeći dnevni red:

1. Izbor i polaganje zakletve članova Vlade

Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović obavestila je narodne poslanike da je, saglasno odredbama Ustava Srbije i Zakona o Vladi, predsednik Vlade Mirko Cvetković podneo Narodnoj skupštini Predlog kandidata za članove Vlade.

Predstavljajući program rekonstruisane Vlade, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je istakao da će prioriteti izvršne vlasti, formulisani u julu 2008. godine prilikom njenog formiranja, ostati nepromenjeni. Do kraja mandata Vlada će biti posvećena stvaranju uslova za što brži ulazak Srbije u Evropsku uniju, očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, razvoju privrede i poboljšanju životnog standarda građana, razvoju socijalno odgovorne države i solidarnog društva i beskompromisnoj borbi protiv kriminala i korupcije, kao i punoj saradnji sa Haškim tribunalom.

Premijer je ocenio da je Vlada u proteklom periodu dosledno sprovodila reforme u svim segmentima društva i učinila važan korak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Dodao je da će Vlada nastaviti sa sprovođenjem reformi i u narednim mesecima dostaviti Narodnoj skupštini predloge zakona kojima će biti uređen način izbora narodnih poslanika, pitanje blanko ostavki, a biće definisana i javna svojina i pitanje restitucije.

Premijer Cvetković je posebno ukazao da je dobijanje statusa kandidata, kao važan korak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, od suštinskog interesa za Srbiju. Visok standard i kvalitet života ljudi u zemljama članicama EU jedan su od ključnih razloga što je članstvo Srbije u EU za ovu Vladu i za čitavu zemlju nesumljivo pitanje koje nema alternativu, naveo je premijer.

Vlada je odlučna i dosledna u stavu da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i preduzima sve diplomatske aktivnosti za očuvanje ove pokrajine u svom sastavu, istakao je premijer Cvetković. Naglasio je da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da se putem dijaloga pronađe rešenje koje je dugotrajno održivo i koje će garantovati stabilnost u regionu.

Obrazlažući ekonomske ciljeve, premijer Cvetković je rekao da će Vlada u narednom peridu preduzimati mere za smanjenje nezaposlenosti i povećanje životnog standarda građana. Istakao je da su samo dinamičan rast obima proizvodnje i konkurentnost privrede realna osnova za ostvarivanje tih ciljeva.

Premijer Cvetković je najavio da će do kraja mandata Vlade biti u potpunosti sprovedena reforma pravosuđa, kojom će se učvrstiti vladavina prava i pravna sigurnost.

Na kraju izlaganja, premijer je naglasio da će Vlada do kraja mandata ostati dosledna u borbi za ostvarivanje proklamovanih ciljeva i dodao da će i lično nastojati da Vlada bude još jedinstvenija i odlučnija u njihovom ostvarivanju.

U nastavku rada, Narodna skupština obavila je pretres o Predlogu za izbor članova Vlade, koji je podneo predsednik Vlade Mirko Cvetković.

Na ovoj sednici, na predlog Administrativnog odbora, Narodna skupština potvrdila je mandat narodnoj poslanici Mariji Bugarčić, sa Izborne liste Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović.

Po okončanju rada, predsednica Narodne skupštine odredila je ponedeljak, 14. mart 2011. godine, sa početkom u 21,10 časova, kao Dan za glasanje o Predlogu za izbor članova Vlade.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, 14. marta, Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, odlučila da se o Predlogu za izbor članova Vlade, izjasni javnim glasanjem, prozivkom.

Narodna skupština je sa 129 glasova narodnih poslanika za i 19 protiv donela Odluku o izboru članova Vlade.

Za potpredsednika Vlade izabrana je Verica Kalanović, za ministra finansija dr Mirko Cvetković, koji istovremeno vrši funkciju predsednika Vlade, a za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja biće Nebojša Ćirić, ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ministar prosvete i nauke dr Žarko Obradović, ministar zdravlja dr Zoran Stanković, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja dr Oliver Dulić, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Posle izbora, članovi Vlade položili su zakletvu, čitanjem teksta utvrđenog u zakletvi, i potpisali tekst zakletve.

Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović čestitala je članovima Vlade na izboru i poželela im uspeh u radu.

Narodna skupština odlučivala je o povredi Poslovnika na koju je ukazao narodni poslanik u toku sednice i odlučila da u ovom slučaju nisu povređene odredbe Poslovnika.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje jedine tačke dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njoj, predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić-Dejanović zaključila je Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini. Na kraju rada, predsednica Narodne skupštine obavestila je narodne poslanike da će Prva sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2011. godini biti nastavljena u utorak, 15. marta, u 10 časova.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja