5. april 2023. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa delegacijom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Vrhovnoj radi Ukrajine

5. april 2023. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa delegacijom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Vrhovnoj radi Ukrajine

Sreda, 5. april 2023.

Drecun razgovarao sa delegacijom Vrhovne rade Ukrajine

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom mr Milovan Drecun razgovarao je danas sa delegacijom Grupe prijateljstva sa Srbijom u Vrhovnoj radi Ukrajine, o aktuelnoj političkoj situaciji i mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne saradnje.


Mr Milovan Drecun je istakao da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje i da bliske veze između naših naroda datiraju još iz 18. veka. Naveo je da je Srbija posvećena daljem unapređenju i razvijanju te saradnje, naročito između parlamenata, ističući važnost parlamentarne diplomatije, koja omogućava da se osim političkih odnosa, razvijaju odnosi i na poljima ekonomije i kulture.

Drecun je izrazio žaljenje zbog trenutne situacije u Ukrajini, ukazujući da je i Srbija sama iskusila teške trenutke tokom 90-ih godina i NATO agresije na našu zemlju. Ukazao je da je pozicija Srbije po pitanju rata u Ukrajini nedvosmislena i jasno izražena u Zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je Vlada RS usvojila 27. februara 2022. godine.

On je naglasio da je Srbija privržena poštovanju teritorijanog integriteta i suvereniteta svake države, kao jednog od najvažnijih principa međunarodnog prava i istovremeno se zahvalio na principijelnom stavu Ukrajine po pitanju Kosova i Metohije i podržavanju teritorijalnog integritetita i suvereniteta Srbije.
Predsednik PGP sa Ukrajinom je ukazao i da je Republika Srbija podržala rezolucije, deklaracije i odluke u UN, OEBS I EU u vezi sa situacijom u Ukrajini, i naglasio je da se naša zemlja zalaže za mirno rešavanje sporova i da podržava sve napore koji su usmereni na pregovore, ali i da će se, prilikom razmatranja potrebe za uvođenje restriktivnih mera protiv bilo koje države, uključujući i Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

Drecun je tokom razgovora izrazio nadu da će što pre biti zaustavljen rat i stradanje ljudi, kao i da će se Ukrajina obnoviti i nastaviti sa normalnim životom. Posebno je naglasio spremnost Srbije da učestvuje i pomaže u posleratnoj obnovi Ukrajine.

Članovi ukrajinske parlamentarne delegacije Igor Kopitin i Fedor Venislavski zahvalili su se Srbiji na njenom principijenom stavu i podržavanju rezolucija i deklaracija u UN i ostalim međunarodnim organizacijama. Ukazali su i da razumeju specifičnu poziciju Srbije u ovim aktuelnim okolnostima, izrazivši uverenje da i Srbiju i Ukrajinu čeka zajednička budućnost u EU. Kopitin i Venislavski, kao i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač zahvalili su se Srbiji i na humanitarnoj pomoći koju pruža Ukrajini.

Sagovornici su se složili da je izuzetno važno dalje produbiti međuparlamentarnu saradnju, naročito kroz redovne kontakte članova poslaničkih grupa prijateljstva, kao i kroz saradnju na pitanjima od obostranog ineteresa na multilateralnom planu, u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija i foruma. Zajednički su ocenili i da postoji prostor za uvećanje ekonomske razmene između naše dve zemlje.

Drecun je ukazao i na spremnost Srbije da pruži podršku evropskim integracijama Ukrajine, prenošenjem svojih znanja i iskustava iz ovog procesa, koji nije nimalo lak.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja