24. mart 2023. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u razgovoru sa poslanikom  Evropskog parlamenta

24. mart 2023. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u razgovoru sa poslanikom Evropskog parlamenta

Petak, 24. mart 2023.

Drecun razgovarao sa Žan-Lin Lakapelom o stanju na Kosovu i Metohiji

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju mr Milovan Drecun, primio je u Domu Narodne skupšitne poslanika Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapela.


Drecun je sastanak otvorio konstatacijom da Srbija nikada neće priznati lažnu državu Kosovo, bez obzira na pritiske i političke manipulacije koje su prisutne i evidentne.

„Svako ko insistira da Srbija prizna lažnu državu Kosovo ili se složi sa njenim članstvom u Ujedinjenim nacijama, vrši snažnu unutrašnju destabilizaciju Srbije, jer se stvara neraspoloženje javnosti prema postizanju bilo kakvog kompromisnog dogovora sa Prištinom“, naglasio je Drecun.

On se osvrnuo na nedavno podignute optužnice za ratne zločine koji su počinjeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, protiv Hašima Tačija i još lica, i naglasio da one na najbolji način dokazuju i pokazaće kolike su razmere zločina koje je teroristička OVK počinila nad Srbima, Romima ali i nad samim Albancima. One će, prema Drecunovom mišljenju, dokazati da se, kako neki strani zvaničnici žele da plasiraju, nije desio genocid nad Albancima, već etničko čišćenje srpskog naroda. Drecun je takođe rekao da radna grupa Odbora za Kosovo i Metohiju raspolaže dokumentacijom koja dokazuje da su KFOR i UNMIK prikrivali zločine koje je počinila OVK i da je spremna da je stavi na uvid.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohija naglasio je da se etnički napadi dešavaju i danas na teritoriji KiM, a da poseban teror Srbi doživljavaju od specijalnih policijskih jedinica, koje su uzrok destabilizacije Severa Kosova. Ono što posebno zabrinjava, kaže on, je to što se uz snažnu podršku NATO, SAD, Turske, Nemačke i Velike Britanije, stvara tzv. Vojska Kosova, čime se ugrožava bezbednost srpskog naroda i suprotna je Rezoluciji 1244. Takođe je ukazao na opasnost prisustva velikog broja džihadista na KiM, koji koriste migrantske rute za dalje prebacivanje ka Evropskoj uniji.

Poslaniak Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel istakao je da se i Francuska susreće sa opasanostima od napada ekstremnih islamista i rekao da smatra da po tom pitanju Evropa nije preduzela prave mere. Ipak istakao je da će u evropskim institucijama, ukazati na probleme sa kojima se Srbija po tom pitanju susreće. On je rekao da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, a Drecun je povodom toga naglasio da je Srbija spremna za postizanje dogovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali ne i na priznanje lažne države Kosovo i njenom članstvu u međunarodnim organizacija.

Žan-Lin Lakapel je rekao da nije slučajnost što je u poseti Srbiji na dan obeležavanja godišnjice bombardovanja Beograda i podsetio da je te 1999. politička stranka kojoj pripada, jedina bila protiv misije Milosrdni anđeo. Istako je da je posetio spomenike žrtvama bombardovanja i na taj način im izrazio svoju najdublju počast.