4. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa potpredsednicom Bundestaga

4. april 2023. Predsednik Narodne skupštine sa potpredsednicom Bundestaga

Utorak, 4. april 2023.

Dr Vladimir Orlić sa potpredsednicom Bundestaga

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa potpredsednicom Bundestaga Ajdan Ozoguz, potvrđujući tokom razgovora dobre bilateralne odnose dve zemlje, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom.


Dr Orlić je zahvalio Nemačkoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu, te podsetio na posvećenost i napredak koji je naša zemlja ostvarila u svim oblastima u okviru sprovođenja reformskog procesa. Naglasio je da evropske integracije naše zemlje ostaju opterećene pitanjem dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi u veoma teškim uslovima. „Neodložno formiranje ZSO je obaveza koja mora da se realizuje, a koju Priština izbegava na sve načine, i poslednjih dana čak intenzivira opasne poteze i pokušaje da izazove eskalaciju kako bi je kasnije koristila kao alibi za izbegavanje svojih obaveza. Priština svakodnevno i brutalno ugrožava srpski narod na KiM, njegovu elementarnu bezbednost i njegova osnovna prava. Srbe hapse, osuđuju na zatvorske kazne bez krivice i bez bilo kakvih dokaza, na sever KiM šalju do zuba naoružane uniformisane nasilnike da maltretiraju čak i majke sa decom. Srbima su uskraćena čak i prava na govor i mišljenje, što je nezamislivo bilo gde u Evropi u 21. veku. U tako teškim uslovima, mi odgovorno sprovodimo politiku predsednika Republike Aleksandra Vučića, posvećeni čuvanju mira i stabilnosti za sve, jer znamo da bez mira nema ni napretka, ali ni života uopšte“, rekao je dr Orlić.

Potpredsednica Bundestaga je istakla značaj kontrolne funkcije parlamenta nad vladom u funkcionalnoj demokratiji. Ona je takođe istakla važnost otvorenog i iskrenog dijaloga za očuvanje mira za sve na Zapadnom Balkanu, ističući ujedno i značaj koji region ima za Evropsku uniju.

Tokom sastanka je pozdravljena dinamična ekonomska saradnja između dve zemlje, posebno rekordni rezultati zabeleženi u okviru trgovinske razmene i investicija. Istaknuta je spremnost za dalje jačanje parlamentarne saradnje na svim nivoima, čime se daje doprinos i političkom zbližavanju Srbije i Nemačke. Sastanku sa potpredsednicom Bundestaga prisustvovala je i Aleksandra Tomić, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Saveznom Republikom Nemačkom.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 4. april 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa potpredsednicom Bundestaga 04.04.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja