20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine u poseti Parlamentu Gruzije

20. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine u poseti Parlamentu Gruzije

Ponedeljak, 20. mart 2023.

Dr Vladimir Orlić na sastancima u Parlamentu Gruzije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić održao je danas sastanke u Parlamentu Gruzije, u okviru zvanične posete Tbilisiju.


Pored susreta i razgovora sa predsednikom Parlamenta Gruzije Šalvom Papuašvilijem, predsednik Narodne skupštine sastao se i sa predsednicom Odbora za evropske integracije Makom Botčoršvili i predsednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom Iraklijem Mezurnišvilijem.

Sagovornici su potvrdili dobre i tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Gruzije, bazirane na istorijskoj, kulturnoj i verskoj povezanosti dva naroda, kao i na principijelnom stavu o uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države. S tim u vezi, predsednik Narodne skupštine je zahvalio na čvrstoj poziciji Gruzije po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“ i podršci kada je reč o pokušajima lažne države da postane članica međunarodnih organizacija.

Na agendi razgovora našla se i tema evropskih integracija Srbije i Gruzije. Sagovornici su potvrdili međusobnu podršku i spremnost da, po ovom pitanju, intenzivno sarađuju i razmenjuju iskustva. „Računajte na punu podršku Srbije, u svakom smislu“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Tokom sastanaka je izražena spremnost za unapređenje saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, posebno na ekonomskom planu, kao i zainteresovanost za intenziviranje političkog dijaloga. Takođe, iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom parlamentarnom saradnjom, prvenstveno dinamikom susreta na najvišem nivou. Predsednik Narodne skupštine je podsetio da je 2019. godine potpisan Sporazum o partnerstvu između Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Gruzije. „U duhu Sporazuma, nastavljamo zajednički rad na intenziviranju saradnje, kojoj će poseban doprinos dati angažovanje poslaničkih grupa prijateljstva koje funkcionišu u oba parlamenta“, rekao je dr Orlić.

Predsednik Narodne skupštine je sve sagovornike u Parlamentu Gruzije detaljno informisao o aktuelnoj situaciji na KiM i o stavu da, za Beograd, pitanja od najvećeg značaja ostaju formiranje ZSO, bezbednost Srba na KiM i poštovanje osnovnih ljudskih prava našeg naroda, koja Priština i Aljbin Kurti lično, svakodnevno i brutalno krše. „Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira i stabilnosti za sve. Tu politiku u našoj zemlji predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, za nju je dobio mandat, ubedljivu podršku i poverenje naroda, a sprovode je i Narodna skupština, i Vlada Srbije. Upravo je ta politika, oko koje stojimo jedinstveno, prethodnih godina omogućila da Srbija zabeleži istorijske uspehe i rezultate u brojnim oblastima, na prvom mestu u ekonomiji, infrastrukturi“, poručio je dr Orlić.

Sastancima u Tbilisiju prisustvovale su potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, kao i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski, koje su, takođe, potvrdile i ličnu opredeljenost za unapređenje sveukupne međuparlamentarne saradnje.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja