15. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske

15. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske

Sreda, 15. mart 2023.

Dr Vladimir Orlić sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederikom Petijem i Marin Amle.


Kako je ocenio, bilateralni odnosi dve zemlje su tradicionalno bliski i u stalnom napretku, prvenstveno zahvaljujući intenzivnom političkom dijalogu na svim nivoima. Ukazao je na značaj istorijske, prve zvanične posete predsednika Senata Republike Francuske Žerara Laršea Beogradu, realizovane u novembru prošle godine, ocenjujući je kao snažan podstrek za dodatno intenziviranje parlamentarne saradnje.

Sagovornici su istakli značaj brojnih kapitalnih infrastrukturnih projekata koje Republika Srbija realizuje sa francuskim partnerima, konstatujući da ekonomska saradnja dve zemlje iz godine u godinu beleži rekordne rezultate.

Na sastanku je bilo reči i o evropskom putu Srbije. Dr Orlić je ukazao na ostvareni napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava, kao i na usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine. „Poseban aspekt, kada je reč o našem evropskom putu, čini Poglavlje 35 koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine. Svesni smo da samo dijalog predstavlja način da se sačuva mir i stabilnost za sve koji ovde žive. Zato smo za dijalog nedvosmisleno opredeljeni, ali uz ispunjenje osnovnih preduslova – da se konačno, posle decenije čekanja, formira ZSO, da se za Srbe na KiM osigura bezbednost i da konačno prestane najbrutalnije i svakodnevno kršenje osnovnih ljudskih prava našeg naroda od strane Prištine i Aljbina Kurtija lično“, rekao je dr Orlić, dodajući da Beograd nastavlja da sprovodi državnu politiku mira, stabilnosti, ekonomskog i društvenog razvoja. „Tu politiku u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, za nju je dobio mandat i ubedljivu podršku naroda, a jedinstveno iza nje stoje i NS RS, i Vlada Srbije. Jedinstveni i okupljeni oko te državne politike uspeli smo tokom prethodnih godina da ostvarimo istorijske rezultate u ekonomiji, infrastrukturi i drugi oblastima“, zaključio je dr Orlić.

Poslanici Nacionalne skupštine Republike Francuske poručili su da, kada je reč o značaju formiranja ZSO i očuvanju bezbednosti Srba na KiM, u Evropskoj uniji danas postoji nedvosmislen konsenzus. Takođe, potvrdili su podršku evropskim integracijama Srbije i čitavog Zapadnog Balkana. „Balkan je budućnost Evrope i Evropa je budućnost Balkana“, poručili su francuski poslanici, te iskoristili priliku da predsedniku Narodne skupštine čestitaju na obavljenom poslu u cilju ambiciozne reforme pravosuđa u Srbiji, čije sprovođenje ostaje od suštinskog značaja.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 15. mart 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske 15.03.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 1. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja