14. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije

14. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije

Sreda, 14. decembar 2022.

Dr Vladimir Orlić sa ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Žoaom Gomešom Kravinjom, ministrom spoljnih poslova Republike Portugalije. Na samom početku sastanka, izrazio je i zadovoljstvo zbog tradicije i kontinuiteta diplomatskih odnosa dve zemlje, koji ove godine obeležavaju 140 godina od uspostavljanja.


Potvrđeni su dobri i prijateljski bilateralni odnosi između Republike Srbije i Republike Portugalije, kojima će u novom, XIII sazivu, doprinos dati i NS RS. U okviru parlamentarne saradnje konstatovan je značajan prostor za njeno unapređenje, između ostalog, i kroz aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva koje funkcionišu u oba parlamenta. Sastanku je prisustvovala i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Portugalijom Nataša Jovanović, koja je potvrdila spremnost za intenziviranje kontakata sa kolegama poslanicima iz portugalskog parlamenta.

Predsednik NS RS izvestio je sagovornika o teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini. „Srbi na KiM doživljavaju pravi teror - preti im se drakonskim kaznama, hapse se bez razloga i ijednog dokaza, maltretiraju ih, prebijaju. U poslednje dve decenije zabeleženo je skoro 10.000 fizičkih napada na Srbe i SPC. Ljudi preživljavaju sve što je nezamislivo da se dešava u Evropi danas, i više ne žele da trpe nasilje i laži. Za deset godina, koliko čekamo na formiranje ZSO, ispunili smo svaku svoju obavezu iz Briselskog sporazuma. Važno nam je da naši prijatelji u svetu znaju da samo jedna strana pokušava da sačuva mir – Beograd, predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem, i niko više“, rekao je dr Orlić. Upozorio je na najavu Prištine da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama i izrazio snažno protivljenje ovakvim namerama. „Podržati ili čak prećutati takve poteze znači nagrađivati onoga ko ruši mir i gazi sve sporazume i norme“, dodao je predsednik NS RS.

Tokom otvorenog razgovora, ocenjeno je da potencijali za saradnju postoje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, prvenstveno kada je reč o ekonomiji i energetici, te su sagovornici izrazili spremnost za zajednički rad, razmenu iskustava i lično angažovanje kako bi se napretku saradnje u ovim sferama dao doprinos.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30