15. decembar 2022. Učesnici konferencije

15. decembar 2022. Učesnici konferencije

Četvrtak, 15. decembar 2022.

Dr Vladimir Orlić na konferenciji „Mama kao stub i oslonac porodice – uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu“

U Narodnoj skupštini Republike Srbije danas je održana konferencija „Mama kao stub i oslonac porodice – uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu“, koju organizuju udruženje „Asocijacija mama Srbije“ i „Alo Media System“, a koju je otvorio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.


Kako je istakao, majkama u Srbiji obezbeđena je institucionalna podrška u ostvarivanju i očuvanju prava koja im po standardima modernog društva pripadaju, ali napori za dalje unapređenje njihovog položaja moraju biti svakodnevni. „I samo u tekućoj godini smo postigli toliko toga, počevši od najznačajnije promene Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, čime je jednokratno davanje za prvo dete u porodici sa 100.000 povećano na 300.000 dinara. Značajna su davanja i za drugo, treće i četvrto dete, koja pored jednokratne pomoći podrazumevaju i roditeljski dodatak u iznosima neuporedivo većim nego što je to bio slučaj ikada ranije. Majke koje nisu imale nekretninu, a u ovoj godini su rodile dete, imaju pravo na subvenciju u iznosu od 20.000 evra za kupovinu stana. Takođe, žene sa decom mogu da dobiju sredstva za izgradnju kuće u nekoj od 19 manje razvijenih opština Srbije, što je pomoć od ogromnog značaja za mlade parove i snažna motivacija za proširenje porodice. U slučaju pomenutih mera, zaštitili smo prava majki kroz odredbu Zakona, koja se odnosi na to da je nosilac novčane pomoći upravo majka“, poručio je dr Orlić.

Podsetio je i na mere koje su uvedene kako bi se olakšalo studiranje akademcima koji se odluče na roditeljstvo, kao i na nove izmene i dopune zakona, koje će doprineti boljem položaju trudnica i majki preduzetnica, a koje je nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Njihova prava će, napokon, biti zaštićena na odgovarajući način, i ova odluka predstavlja još jednu veliku pobedu, još jedan važan korak kojim pokazujemo našu predanost ženama, majkama i njihovoj deci“, rekao je predsednik NS RS.

Osvrnuo se i na postignute uspehe kada je reč o mogućnostima za vantelesnu oplodnju i oplodnju sa doniranim reproduktivnim materijalom, čime je Srbija, pored Izraela, postala jedina zemlja u svetu koja obezbeđuje takav obim prava u ovoj oblasti.

Naglasio je da će Narodna skupština dati doprinos sprovođenju ovakve državne politike, donoseći sve neophodne akte koji su od značaja parovima, majkama i deci. „U svakom smislu cilj nam je da obezbedimo da majke budu poštovane i zaštićene 365 dana u godini, i da to važi svake godine, da majke budu sigurne i da budu ponosne na svoju Srbiju“, zaključio je predsednik NS RS.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 15. decembar 2022. | obraćanje predsednika Narodne skupštine dr Vladimira Orlića na konferenciji Mama kao stub i oslonac porodice - Uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu 15.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja