8. decembar 2022. Učesnici sastanka

8. decembar 2022. Učesnici sastanka

Četvrtak, 8. decembar 2022.

Dr Orlić sa predsednicom Stalnog odbora za ekonomiju, budžet i finansije Saveta Republike Narodne skupštine Belorusije i ambasadorom Belorusije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas, na marginama 60. Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, sa predsednicom Stalnog odbora za ekonomiju, budžet i finansije Saveta Republike Narodne skupštine Republike Belorusije Tatjanom Runjec i ambasadorom Republike Belorusije u Srbiji Nj. E. Valerijem Briljovim.


Dr Orlić je tokom sastanka iskoristio priliku da zahvali predstavnicima Parlamenta Belorusije na učešću u radu Generalne skupštine PS CES.

Na agendi razgovora našli su se bilateralni odnosi dve zemlje i njihovo dalje unapređenje kroz međuparlamentarnu saradnju, prvenstveno aktivnim povezivanjem poslaničkih grupa prijateljstva. Dr Orlić je, s tim u vezi, izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Tatjana Runjec ujedno i član Radne grupe za saradnju sa NS RS u parlamentu Belorusije.

U svetlu održavanja Treće sednice Drugog redovnog zasedanja NS RS, na kojoj se vodi rasprava o predlogu Zakona o budžetu za 2023. godinu, dr Orlić izvestio je sagovornike o ekonomskim uspesima Srbije. „Budžet za 2023. na najbolji način oslikava državnu politiku koju smo vodili prethodnih godina, ali i velike planove koje imamo za budućnost. Uspehe koje je Srbija postigla želimo i svima drugima“, poručio je dr Orlić.

Predsednica Stalnog odbora i ambasador Briljov potvrdili su principijelan stav u nepriznavanju tzv. „Kosova“ i kontinuiranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije, na čemu je predsednik NS RS zahvalio. „Biti na strani Srbije danas znači biti na strani međunarodnog prava“, rekao je dr Orlić.

Informisao je sagovornike o aktuelnoj situaciji na KiM i opasnim provokacijama Prištine, kojima se krše svi potpisani sporazumi. „Srbi su i fizički ugroženi, ljude prebijaju, hapse, uništavaju im se životi zbog „verbalnog delikta“, oduzima im se imovina. Krajnji cilj ovog terora je jasan – proterati Srbe sa prostora KiM. Srbija to neće dozvoliti i snažno stoji uz svoj narod. To je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i cele države“, rekao je predsednik NS RS.


Foto galerija



Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5