27. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Republike Kipar

27. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Republike Kipar

Sreda, 27. septembar 2023.

Dr Orlić sa delegacijom Predstavničkog doma Republike Kipar

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Republike Kipar, na čelu sa predsednikom Odbora Harisom Georgijadisom.


Sagovornici su zajednički potvrdili da Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo, zasnovano na istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, kao i uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima. Predsednik Narodne skupštine je poručio da Republika Srbija duboko ceni principijelan stav Republike Kipar da ne priznaje tzv. „Kosovo“, kao i jasnu podršku Srbiji prilikom pokretanja procedure u Savetu Evrope. „Prijatelji stoje zajedno kada je teško. Ovi dani nisu laki, u našoj zemlji proglašen je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na prostoru KiM, za koje je isključivi krivac Aljbin Kurti. Svi dobro znaju da je Kurti, kroz teror koji nad Srbima sprovodi mesecima unazad, izazvao eskalaciju, što mu je sve vreme i bio cilj. Do čega može da dovede opasno ponašanje Kurtija, upozoravao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na GS UN. Predsednik Srbije je od predstavnika zemalja Kvinte tražio da KFOR, konačno i u potpunosti, preuzme staranje o bezbednosti u srpskim sredinama“, poručio je predsednik Orlić, dodajući da Kurtijeva policija, koja je i izazvala nasilje, očigledno mir neće uspostaviti. „Srbi na KiM, kao i cela Srbija, traže da teror prestane, da se konačno formira ZSO, opredeljeni za dijalog i da se u miru sveobuhvatni razvoj naše zemlje nastavi. To je naš principijelan stav, kojim smo se vodili u svakoj situaciji, uz jednako jasnu poruku da, uprkos svim pritiscima, Srbija tzv. „Kosovo“ neće priznati nikada“, rekao je dr Orlić.

Georgijadis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju tzv. „Kosova“, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. Naglasio je da prijateljska Srbija i bratski srpski narod mogu da računaju na podršku Kipra po svim najvažnijim pitanjima za našu zemlju, uključujući i snažnu podršku našem evropskom putu.

Georgijadis, koji je ujedno i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Srbijom u Predstavničkom domu Republike Kipar, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se broj članova PGP sa Republikom Kipar u Skupštini Srbije neprestano uvećava, iskazujući zahvalnost našim poslanicima na velikom interesovanju za saradnju sa kiparskim Parlamentom.

Na agendi razgovora našla se i tema intenziviranja saradnje u oblasti ekonomije, investicija, energetike i svim drugim segmentima od interesa. Sagovornici su zajednički konstatovali da izuzetni politički odnosi i dinamična saradnja dva parlamenta, predstavljaju temelj za dalji zajednički rad u budućnosti.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja