14. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Arapske Republike Egipat

14. oktobar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Arapske Republike Egipat

Petak, 14. oktobar 2022.

Dr Orlić i predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Egipta: Dve zemlje vežu decenije prijateljstva i istorijskih veza

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas u Kigaliju, u okviru učešća na 145. skupštini Interparlamentarne unije, sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Arapske Republike Egipat dr Hanafijem Alijem Džebalijem.


„Bilateralni odnosi Srbije i Egipta ušli su u 12. deceniju postojanja i primer su dve prijateljske zemlje koje vežu istorijske veze i bliskost dva naroda“, istakao je predsednik Skupštine Srbije na početku sastanka i dodao da je suštinski podsticaj za dalje unapređenje već odlične bilateralne saradnje dala istorijska poseta predsednika Abdulaha Fataha Al Sisija Srbiji, koja je realizovana u julu ove godine i tokom koje je potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve države.

Kako je ocenjeno, međuparlamentarna saradnja prethodnih godina bila je na visokom nivou, čemu su doprinele razmene poseta, kao i poslaničke grupe prijateljstava u oba parlamenta.

Srbija je, kako je istakao dr Orlić, spremna na dalje jačanje ekonomskih odnosa i trgovinske razmene sa Egiptom. Na sastanku je bilo reči i o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, turizma i poljoprivrede.


Foto galerija