6. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić razgovarao sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim

6. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić razgovarao sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim

Petak, 6. oktobar 2023.

Dr Orlić sa predsednikom Azerbejdžana u okviru zvanične posete Bakuu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravi u zvaničnoj poseti Bakuu, koju je započeo sastankom i razgovorom sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim.


Dr Orlić je zahvalio predsedniku Alijevu na značaju koji pridaje sveobuhvatnim bilateralnim vezama sa Srbijom i preneo pozdrave predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića. Naglasio je da su odnosi Srbije i Azerbejdžana na istorijski najvišem nivou, zasnovani na uzajamnom poštovanju, razumevanju i međusobnoj podršci.

Predsednik Skupštine je potvrdio posvećenost Srbije sprovođenju Zajedničke izjave dvojice predsednika, u kojoj se, između ostalog, ističe značaj razmena poseta i saradnje na parlamentarnom nivou, u cilju dodatnog učvršćivanja prijateljstva i jačanja obostrano korisne saradnje između dve zemlje.

Sagovornici su potvrdili da Srbija i Azerbejdžan, jednoglasno i principijelno, poštuju međunarodno javno pravo, principe UN i pružaju uzajamnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Predsednik Orlić preneo je zahvalnost Azerbejdžanu na čvrstoj odluci o nepriznavanju tzv. „Kosova“ i podršci Srbiji, koja je naročito pokazana pred Savetom Evrope. „Ovakav stav smatramo dokazom čvrstog prijateljstva“, rekao je dr Orlić. Predsednika Alijeva je izvestio o izuzetno teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, za koju je, kako je naglasio, isključivi krivac Aljbin Kurti, kao i o njegovoj užasnoj kampanji etničkog čišćenja srpskog naroda. Poručio je da naša zemlja ostaje opredeljena za dalji razvoj i postizanje novih rezultata u sferama ekonomije, infrastrukture, investicija, kao i za saradnju sa svojim prijateljima iz Azerbejdžana.

Predsednik Alijev je tokom sastanka naglasio da se, zahvaljujući izgrađenom prijateljstvu sa predsednikom R. Srbije Aleksandrom Vučićem, koje prate predstavnici obe države i građani Srbije i Azerbejdžana, konstantno razvijaju i unapređuju partnerstvo i odnosi između dve zemlje. Takođe, poručio je da će zvanična poseta predsednika Skupštine Srbije dodatno ojačati uspostavljene bilateralne veze, i istakao značaj nastavka saradnje Srbije i Azerbejdžana, kako na nivou dvojice predsednika, tako i na nivou dve vlade i dva parlamenta.

Alijev je još jednom potvrdio da će se čvrsta podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije nastaviti i u budućnosti, kao i da će Azerbejdžan stajati uz našu zemlju i zastupati njene interese i u međunarodnim forumima i organizacijama. „Računajte na Azerbejdžan, jer smo uvek uz svoje prijatelje i na strani pravde“, rekao je Alijev.

Tokom sastanka predsednika Alijeva i dr Orlića bilo je reči o konkretnim koracima za jačanje saradnje i iskazana je obostrana spremnost da se po svim pitanjima od značaja za dve zemlje i dva naroda nastave razgovori i intenzivan zajednički rad.

Na sastancima dr Orlića tokom boravka u Bakuu prisustvuju i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Azerbejdžan Dušan Marić, kao i ambasador R. Srbije u R. Azerbejdžan Dragan Vladisavljević.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31