6. oktobar 2023. Učesnici sastanka

6. oktobar 2023. Učesnici sastanka

Petak, 6. oktobar 2023. 17:30

Dr Orlić na sastancima sa premijerom, šefom diplomatije R. Azerbejdžan i u poseti Centru za srpski jezik i kulturu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić održao je danas, tokom zvanične posete Bakuu, odvojene sastanke sa predsednikom Vlade Republike Azerbejdžan Alijem Asadovim i ministrom spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhunom Bajramovim, sa kojima je razgovarao o daljem jačanju bilateralne saradnje.


Dr Orlić je u razgovoru sa premijerom Asadovim naglasio da je NS RS spremna da, u okviru svojih nadležnosti, pruži doprinos unapređenju odnosa između Srbije i Azerbejdžana, i sa zadovoljstvom konstatovao da su u prethodnom periodu ratifikovani važni sporazumi. Zahvalio je zbog podrške kandidaturi R. Srbije za domaćina EXPO 2027, iskazujući očekivanje da će Azerbejdžan uzeti učešće na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Tokom sastanka predsednika Skupštine Srbije i ministra spoljnih poslova Azerbejdžana, zajednički je ocenjeno da dve zemlje održavaju redovan politički dijalog na svim nivoima, čemu svedoči i nedavni susret šefova diplomatije na marginama zasedanja GS UN u Njujorku, obostrane parlamentarne posete, a pre svega – redovna komunikacija dvojice predsednika država.

Na agendi oba sastanka našla se tema unapređenja ekonomske i energetske saradnje, kao i regionalna pitanja od značaja. S tim u vezi, predsednik Orlić je sagovornike detaljno obavestio o teškoj situaciji na KiM, svakodnevnom teroru i nasilju koje nad srpskim narodom sprovodi Priština u svojim flagrantnim pokušajima da izazove eskalaciju, uništi svaki dijalog i trajno ugrozi mir. Predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova potvrdili su u razgovoru sa dr Orlićem da pozicija R. Azerbejdžan po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“ ostaje čvrsta i nepromenljiva, baš kao i stav da se teritorijalna celovitost i suverenitet naše zemlje moraju poštovati kao stvar principa.

Tokom sastanaka je izražena snažna opredeljenost obe strane da se, na temeljima međusobnog poštovanja, poverenja i razumevanja, nastavi saradnja dve države u svim oblastima.

U okviru posete Bakuu i nakon sastanaka održanih u Vladi Azerbejdžana, predsednik Skupštine Srbije obišao je Centar za srpski jezik i kulturu Azerbejdžanskog univerziteta za jezike koji je, u maju 2018. godine, otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tom prilikom, dr Orlić se sastao sa rektorom Univerziteta Kamalom Abdulajevim, koji je preneo zahvalnost državi Srbiji i njenom rukovodstvu na podršci funkcionisanju Centra. Dr Orlić je razgovarao i sa profesorima i studentima srpskog jezika kojima je poklonio udžbenike, repliku Sretenjskog ustava i druge naslove koji će im dodatno približiti kulturu, tradiciju i istoriju srpskog naroda.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31