4. avgust 2017. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PGP sa Katarom u razgovoru sa državnim ministrom za spoljna pitanja Države Katar

4. avgust 2017. Potpredsednik Narodne skupštine i predsednik PGP sa Katarom u razgovoru sa državnim ministrom za spoljna pitanja Države Katar

Petak, 4. avgust 2017.

Državni ministar za spoljna pitanja Države Katar u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić razgovarao je danas u Beogradu sa državnim ministrom za spoljna pitanja Države Katar Sultanom bin Saadom Al-Murajkijem (Soltan bin Saad Al-Miraikhi), o unapređenju sveukupne bilateralne saradnje Srbije i Katara, a posebno intenziviranju saradnje među parlamentima.


Potpredsednik Arsić naglasio je da je Narodna skupština spremna za intenziviranje parlamentarne saradnje, posebno kada su u pitanju ratifikacije međudržavnih sporazuma, o čemu svedoči i nedavna ratifikacija dva sporazuma koji se odnose na uzajamno podsticanje i zaštitu ulaganja i oporezivanje. On je dodao da je ovim ratifikacijama ojačan okvir za, pre svega, ekonomsku saradnju dveju zemalja, a Narodna skupština je spremna da pruži podršku i svim drugim ratifikacijama koje se budu našle na dnevnom redu, radi što boljih odnosa sa Državom Katar.

„Državu Katar doživljavamo kao prijateljsku zemlju, iako nemamo po svim pitanjima iste stavove, kao što je to slučaj sa našom južnom pokrajinom Kosovo i Metohija, što ne znači da ne možemo da sarađujemo po onim pitanjima u kojima stavove delimo“, istakao je Arsić i zatražio od katarskog kolege podršku njegove zemlje za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i implementaciju Briselskog sporazuma.

Potpredsednik Arsić naglasio je da Srbija želi jačanje ekonomske saradnje sa Državom Katar, imajući u vidu da se u Srbiji sprovode reforme koje doprinose poboljšanju celokupnog poslovnog ambijenta. On se založio i za jačanje saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike i rudarstva, gde su potencijali Srbije za strana ulaganja veliki, ali i za intenzivniju kulturnu razmenu, za šta su stvoreni uslovi potpisivanjem sporazuma između dve zemlje još 2014. godine.

„Republika Srbija sa pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u odnosima zemalja Zaliva i poziva sve strane da pokažu zrelost i uzdržanost, te da kroz dogovor i međusobnu saradnju otklone uzroke koji su doveli do izbijanja krize i u što kraćem roku normalizuje odnose, budući da nastalo stanje nije u interesu zemalja regiona Zaliva i ugrožava ekonomske odnose u okruženju. U tom smislu, Srbija pozdravlja spremnost emira Kuvajta da na sebe preuzme ulogu posrednika u cilju prevazilaženja krize“, naglasio je Arsić govoreći o poziciji Srbije povodom krize u odnosima zemalja Persijskog zaliva.

Državni ministar za spoljna pitanja Države Katar Sultan bin Saad Al-Murajkij pozdravio je ratifikovanje sporazuma sa njegovom zemljom u Narodnoj skupštini i ocenio da su oni okvir za poboljšanje saradnje Srbije i Države Katar. On je izrazio nadu da će se odnosi dalje unaprediti i realizacijom dva potpisana memoranduma o saradnji, i to u oblasti obrazovanja i tehnološkog razvoja i o informacionim tehnologijama i telekomunikacijama, imajući u vidu da je, u ovim oblastima, Srbija vodeća zemlja u regionu. On je dodao da Katar ohrabruje privatni sektor da investira u inostranstvu i detaljno upoznao sagovornika sa aktivnostima svoje zemlje od izbijanja krize u odnosima zemalja Persijskog zaliva. On je uputio poziv srpskim kolegama da posete Konsultativni savet Države Katar i razgovaraju sa katarskim parlamentarcima o unapređenju saradnje.

Predsednik PGP sa Katarom Muamer Zukorlić, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da će se ova Poslanička grupa prijateljstva potruditi da do uzvratne posete dođe čim se za to steknu uslovi. On je u razgovoru istakao da za saradnju Srbije i Katara postoje ogromni potencijali, posebno na polju obrazovanja i visokog obrazovanja. On je ponovio da Srbija sa pažnjom prati dešavanja u Persijskom zalivu sa željom da se nastala kriza što pre prevaziđe, a Srbija će u tom procesu podržati sva konstruktivna rešenja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Subota, 21. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja