20. januar 2020. Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

20. januar 2020. Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Ponedeljak, 20. januar 2020.

Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je, na zahtev Vlade, Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu, za ponedeljak, 20. januar 2020. godine, sa početkom u 10 časova.


U zahtevu za održavanje sednice određen je sledeći dnevni red:

 1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, koji je podnela Vlada;
 2. Predlog zakona o žigovima,koji je podnela Vlada;
 3. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je podnela Vlada;
 4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji je podnela Vlada;
 5. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, koji je podnela Vlada;
 6. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu, koji je podnela Vlada;
 7. Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale, koji je podnela Vlada;
 8. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, koji je podnela Vlada;
 9. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, koji je podnela Vlada;
 10. Predlog zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je podnela Vlada i
 11. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji, koji je podnela Vlada.

Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 8. dnevnog reda sednice i zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 9. do 11. dnevnog reda sednice.

U prepodnеvnom delu rada, narodni poslanici započeli su zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 8. dnevnog reda sednice, koje je obrazložio predstavnik predlagača, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 8. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 21. januara, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Nada Lazić, Vladimir Đurić, Marijan Rističević, Aleksandar Šešelj i Aleksandar Marković zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Tokom dana, narodni poslanici započeli su zajednički načelni i jedinstveni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, Predlogu zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti i Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji.

Predstavnik predlagača, Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obrazložio je pomenute predloge zakona narodnim poslanicima.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama od 9. do 11. dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 22. januara, Narodna skupština obavila je pretres u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Predloga zakona o žigovima, Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Sednici je prisustvovao predstavnik predlagača, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Četvrtog dana rada, 23. januara, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici dr Vesna Ivković, Milija Miletić, Đorđe Vukadinović, Olena Papuga, Vjerica Radeta i Srbislav Filipović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština započela i do kraja dana vodila raspravu u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Predloga zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Sednici je prisustvovao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Petog dana rada, 24. januara, Narodna skupština nastavila je i do kraja dana obavila raspravu u pojedinostima Predloga zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu u načelu i u pojedinostima o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je petak, 24. januar, sa početkom u 10.40 časova kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Devetnaestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština većinom glasova usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Predlog zakona o žigovima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Narodni poslanici izglasali su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu, Predlog zakona o potvrđivanju Marakeškog ugovora za omogućavanje pristupa objavljenim delima od strane lica koja su slepa, slabovida ili na drugi način onemogućena da koriste štampane materijale, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, Predlog zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o predaji Peterburškog lista Miroslavljevog jevanđelja Republici Srbiji i slika Nikolaja Konstantinoviča Reriha Ruskoj Federaciji.

Pošto je Narodna skupština obavila odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.Video (18)

Ponedeljak, 20. januar 2020. | Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.01.2020. (I)

Ponedeljak, 20. januar 2020. | Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.01.2020. (II)

Ponedeljak, 20. januar 2020. | Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.01.2020. (III)

Ponedeljak, 20. januar 2020. | Devetnaesto vanredno zasedanje Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 20.01.2020. (IV)

Utorak, 21. januar 2020. | nastavak Devetnaestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu 21.01.2020. (I)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 13


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
petak, 23. februar
 • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja