Petak, 11. februar 2022.

Deveta sednica Odbora za prava deteta

Na sednici Odbora, održanoj 11. februara, Odbor je informisan o rezultatima istraživanja Prijatelja dece Srbije na temu: „JA U PANDEMIJI – Problemi mentalnog zdravlja iz ugla deteta“.


Predsednik Odbora Ivica Dačić izrazio je veliko zadovoljstvo što je sednica posvećena jednoj tako značajnoj temi i da je to prilika da se ukaže kako i na koji način najbolje podržati mentalno zdravlje dece u doba Kovida 19.

„Prijatelji dece Srbije su naš dugogodišnji partner sa kojim Odbor za prava deteta ostvaruje odličnu saradnju, dve godine zaredom smo obeležavali Svetski dan deteta, organizovali onlajn konferencije u koje su se uključivali deca i mladi, predstavnici učeničkih parlamenata iz cele Srbije. To ukazuje da informisanje i uključivanje dece i mladih u cilju ostvarivanja direktnog dijaloga sa decom i mladima i upoznavanje sa njihovim uspesima i problemima sa kojima se oni suočavaju, to smatramo izuzetno važnim“, naglasio je Dačić.

Rezultate istraživanja Odboru je predstavila je Iva Eraković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije. Ona je naglasila da su deca najčešće isticala problem socijalne izolovanosti i ekološku anksioznost, odnosno osećaj nebezbednosti na otvorenom prostoru. Istraživanje je obuhvatilo 94 tinejdžera od 13-18 godine, iz 24 mesta. Deca su kao probleme navela anksioznost i problem depresije, osećaj odbačenosti od strane vršnjaka, sram da se obrate za pomoć i nedostatak samopouzdanja. Ukazivali su i na poremećaj ishrane, suicidne misli, koje su uzrokovane nasiljem, porodičnim, vršnjačkim i seksualnim. Takođe, školu u onlajn formatu deca navode kao veliki pritisak. Zabrinjavajuć je podatak da bi se za pomoć samo 26,3 posto dece obratilo majci, a svega 3 procenta ocu.Stručnom licu obratilo bi se samo 8 posto dece, navodeći da je razlog tome nedostupnost i nepoverenje zbog loših pređašnjih iskustava u tom kontaktu. Zabrinjavajuće je da je suicid drugi uzrok smrtnosti dece u Srbiji, posle saobraćajnih nesreća.

Eraković je naglasila da je neophodno otkriti šta je to što decu sprečava da se obrate odraslima i stručnim licima, da psiholozi i pedagozi moraju postati dostupniji, razviti kapacitete civilnog društva koji bi radili na terenu i obezbediti podršku roditeljstvu, posebo očevima.

„Škola treba da postane i ostane sigurno mesto“, naglasila je Eraković.

Na kraju sednice predsednik Odbora je istakao da je veliki zadatak svih da zajedničkim naporima doprinesemo poboljšanju mentalnog zdravlja dece i mladih i ostvarivanju njihovog punog potencijala.

Sednici je predsedavao prdsednik Odbora Ivica Dačić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Vladimir Orlić, Stefan Krkobabić, Radovan Tvrdišić, Ljiljana Malušić, Jelena Obradović, Nikola Lazić, Nataša Ivanović, Milija Miletić, Milanka Jevtović Vukoičić, Milijana Sakić, dr Vesna Ivković, Ilija Životić, Branimir Jovanović, Elvira Kovač i Hadži Milorad Stošić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 11. februar 2022. | Deveta sednica Odbora za prava deteta 11.02.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5