Utorak, 2. april 2019.

Deveta sednica Odbora za prava deteta

Članovi Odbora za prava deteta su na sednici, održanoj 2. aprila, razmotrili Redovni godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2018. godinu, poglavlje 4.1, koje se odnosi na prava deteta.


Zaštitnik građana Zoran Pašalić, obrazlažući Izveštaj, naveo je da se četvrtina pristiglih pritužbi u oblasti prava deteta odnose na nasilje nad decom i vršnjačko nasilje. Kao problemi pojavljuju se i ostvarivanje inkuzivnog obrazovanja i podrška deci sa smetnjama u razvoju, a u romskoj populaciji rasprostranjen je problem maloletničkih, odnosno dečjih brakova, ukazao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da su siromaštvo, nedovoljan broj zaposlenih u institucijama koje obezbeđuju usluge i servis za decu i nemogućnost tešnje saradnje obrazovnih institucija sa roditeljima, prepreke za puno ostvarivanje prava dece, a dodao je i da postoji potreba za unapređenjem normativnog okvira u pojedinim oblastima i za poboljšanjem multisektorske saradnje. Zaštitnik građana je istakao i važnost donošenja zakona kojim će se utvrditi činjenice o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, odnosno uspostavljanja mehanizama za istraživanje tih slučajeva.

Članovima Odbora predstavljeni su i detaljni statistički podaci koji se tiču prikaza razmatranih predmeta, upućenih preporuka i ishoda postupanja, koje je obrazložila saradnica Zaštitnika građana Marija Podunavac.

Tokom rasprave, članovi Odbora su sa Zaštitnikom građana razmenili mišljenja i stavove o potrebnim merama i aktivnostima kako bi zaštita prava dece bila unapređena, posebno se osvrćući na problem nasilja nad decom i vršnjačkog nasilja.

Sednici je predsedavala zamenica predsednice Odbora Nada Lazić, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora prof. dr Vladimir Marinković, Sandra Božić, Marija Jevđić, Milanka Jevtović Vukojičić, Milija Miletić, Arpad Fremond, Jelena Mijatović, Jasmina Karanac, Gorica Gajić, dr Danijela Stojadinović, Milena Ćorilić i Dubravka Filipovski.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 2. april 2019. | Deveta sednica Odbora za prava deteta 02.04.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2