Utorak, 4. decembar 2007.

Deveta sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 4. decembra, nastavljena je rasprava u načelu o Predlogu zakona o spoljnim poslovima.Na sednici Odbora za inostrane poslove, koja je održana 4. decembra, nastavljena je rasprava u načelu o Predlogu zakona o spoljnim poslovima. Sednici je predsedavao dr Dragoljub Mićunović.

U ponovnom obraćanju članovima Odbora, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić istakao je da je predložen moderan i sažet zakon, usklađen sa Ustavom i zakonima o ministarstvima, državnoj upravi i o državnim službenicima, kao i sa potvrđenim međunarodnim ugovorima iz oblasti diplomatskih i konzularnih odnosa.

Članovi Odbora su u raspravi izneli više primedaba i sugestija radi poboljšanja teksta zakona i naglasili da je reč o jednom od najvažnijih akata kojim se uređuje postupanje državnih organa u oblasti spoljne politike i međunarodnih odnosa i stvaraju uslovi za razvijanje i jačanje moderne diplomatske službe Srbije. S tim u vezi, istaknuto je da ovim zakonom moraju jasnije da se definišu odnosi između predsednika Republike, Ministarstva inostranih poslova i Narodne skupštine u obezbeđivanju jedinstvene spoljne politike. Po oceni članova Odbora, u zakonu nisu predviđeni mehanizmi da Narodna skupština i njeni nadležni odbori učestvuju u utvrđivanju spoljne politike, kao i da budu blagovremeno obavešteni o najvažnijim spoljnopolitčkim pitanjima.

Osim toga, u raspravi je izneto mišljenje da bi trebalo obezbediti veće učešće pripadnika nacionalnih manjina u Ministarstvu inostranih poslova i drugim državnim organima.

Po okončanoj raspravi, članovi Odbora prihvatili su Predlog ovog zakona u načelu, a o podnetim amandmanima izjasniće se na narednoj sednici.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 25. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja