Utorak, 17. februar 2009.

Deveta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović sazvao je za 17. februar 2009. godine Devetu sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju koja je održana u Zvečanu.Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović sazvao je za 17. februar 2009. godine Devetu sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju koja je održana u Zvečanu.

Na dnevnom redu bila je samo jedna tačka: Upoznavanje članova Odbora sa rezultatima misije EULEXu Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

Učestvujući u radu Odbora, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je rekao da “incidenti krajem 2008. i početkom 2009. godine daju za pravo da sumnjamo u misiju EULEXu onom delu u kome smo se dogovorili sa UN da će biti tu pre svega da štite sve građane Kosmeta, da uspostave red i mir, da garantuju bezbednost svim građanima na Kosovu i Metohiji i da deluju statusno neutralno“. Ministar Bogdanović je ponovio da će naš odnos zavisiti od toga kako ta misija u budućnosti bude radila i delovala na Kosmetu.

Odbor je jednoglasno usvojio zaključke u kojima zahteva od Vlade Srbije da oštrom diplomatskom akcijom u međunarodnim institucijama zatraži dosledno poštovanje međunarodnog prava, spreči kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i zahteva poštovanje ljudskih i nacionalnih prava na Kosmetu.

U zaključcima se ukazuje da je, u skladu sa Ustavom Srbije i deklaracijama Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, potrebno nastaviti diplomatsku aktivnost na sprečavanju priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine, ojačati prisustvo državnih organa na Kosmetu, ubrzati ekonomsko jačanje područja naseljenih srpskim i ostalim nealbanskim stanovništvom.

Odbor za KiM zahteva od Vlade Srbije da hitno sačini dugoročnu i preciznu strategiju održivog opstanka Srba i drugih nealbanaca i povratka više od 200 hiljada raseljenih i poziva na jedinstvo i solidarnost svih političkih i ekonomskih snaga Srbije u interesu opstanka Srba u Pokrajini i u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji.

Članovi Odbora uputili su poziv međunarodnim snagama da povedu računa kako bi građani srpske nacionalnosti u subotu, 21. februara na Zadušnice nesmetano mogli da obiđu grobove svojih najmilijih.

Sednici Odbora predsedavao je predsednik Ljubomir Kragović.


Pre održavanja sednice Odbora, kojoj je od 15, prisustvovalo 14 članova Odbora, članovi ovog skupštinskog tela su, zajedno sa drugim poslanicima Narodne skupštine koji su doputovali u Zvečan, prisustvovali sednici Zajednice skupština opština Kosova i Metohije.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
utorak, 18. jun

Ceo kalendar događaja