Utorak, 21. februar 2012.

Devedeset šesta sednica Odbora za finansije

Odbor za finansije održao je 21. februara sednicu na kojoj su razmotreni efekti odlaganja revizije aranžmana MMF-a i mere za održavanje ekonomske stabilnosti u zemlji.


Sednici je prisustvovao predsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Mirko Cvetković, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić i predsednik Fiskalnog saveta Republike Srbije Pavle Petrović.

Predsednik Vlade i ministar finansija Mirko Cvetković istakao je da je poseta delegacije MMF-a bila tehničke prirode, cilj razgovora nije bio revizija aranžmana niti njen produžetak, već je MMF došao sa zadatkom da proceni kako je završena 2011. godina, kakva su tekuća kretanja i da prognozira šta nas čeka u 2012. godini. On je osporio tvrdnje, koje su se pojavile u javnosti, da su razgovori sa MMF-om bili neuspešni, kao i da će Vlada uvećati rashode iznad onih predviđenih budžetom. Predsednik Vlade i ministar finansija naveo je da su postojala određena neslaganja sa MMF-om, u vezi sa dokapitalizacijom Komercijalne banke, visinom izdatih garancija države za kredite za javna preduzeća i projekte koji se realizuju, kao i za procenu rizičnosti 2012. godine, ali da te tačke sporenja nemaju finansijski uticaj na tekući deo godine, te da se sprovodi fiskalna politika koja je identična utvrđenim pravilima i da će se održati deficit koji je predviđen budžetom. Cvetković je naglasio da su odnosi između Vlade i MMF-a dobri i da postoji konstruktivna saradnja.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić naglasio je da misija MMF-a koja je bila u poseti Srbiji nije imala pregovarački mandat. Za Srbiju jeste važno da se obnove pregovori o reviziji aranžmana, jer se time šalje dobar signal međunarodnoj investicionoj javnosti, naveo je Šoškić i dodao da je u međuvremenu bitno da se pridržavamo dogovora sa MMF-om po pitanju kretanja rashoda i budžetske discipline.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović istakao je da je za održavanje utvrđenog deficita neophodno smanjenje rashoda koji su predviđeni budžetom. Na budućoj Vladi će biti obaveza rebalansa budžeta, kao i utvrđivanje srednjoročnog plana fiskalne reforme, jer čak i ako se budemo cele godine pridržavali utvrđenog deficita, opet će javni dug krajem 2012. godine dostići 51 procenat BDP-a, a do 2015. godine mogao bi dostići 60 procenata BDP-a, ako se ne preduzme ozbiljna fiskalna reforma, zaključio je Petrović.

U nastavku sednice, tokom rasprave, članovi Odbora iznosili su stavove po pitanju revizije aranžmana MMF-a, diskutovali o tome da li je Zakon o budžetu izašao iz okvira dogovorenih sa MMF-om i o mogućnostima rebalnasa budžeta pre raspisivanja izbora. Takođe, interesovali su se i za stanje u bankarskom sektoru, za strukturu deviznih rezervi i za tačke sporenja sa delegacijom MMF-a, po pitanju visine garancija države za kredite za javna preduzeća i projekte koji se realizuju.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Zoran Krasić.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja