Subota, 24. decembar 2022.

Deseta sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo

Na sednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, održanoj 24. decembra, u pojedninostima je razmotreno šest predloga zakona, koji se nalaze na dnevnom redu Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2022. godini.


Na Predlog zakona o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, podneto je 18 amandmana. Odbor je ocenio da dva amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbi, a za ostale amandmane ocenjeno je da jesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je ocenio i da su dva amandmana, koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o dopuni Zakona o javnim medijskim servisima podneto je 17 amandmana. Odbor je ocenio da tri amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbi, a za ostale amandmane ocenjeno je da jesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je takođe utvrdio da su dva amandmana koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima podneta su 23 amandmana. Odbor je ocenio da dva amandmana nisu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Republike Srbije, a za ostale amandmane ocenjeno je da su u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom RS. Odbor je utvrdio i da su dva amandmana koje su podneli narodni poslanici Poslaničke grupe MORAMO – ZAJEDNO, po sadržini istovetna.

Na Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o pravnoj i sudskoj saradnji u građanskim i trgovinskim stvarima između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata podnet je jedan amandman. Odbor je taj amandman odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163 stav 2 Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169.stav 3 poslovnika Narodn skupštine kojom je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman. Na Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Srbije i Federativne Republike Brazil o pravnoj pomoći u građanskim stvarima, podnet je jedan amandman. Odbor je odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169. stav 3. Poslovnika NS, kojim je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman.

Na Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza, podnet je jedan amandman. Odbor je amandman odbacio kao nepotpun, na osnovu člana 163. stav 2. Poslovnika Narodne skupštine, imajući u vidu odredbu člana 169. stav 3 Poslovnika NS, kojim je utvrđeno da se na tekst međunarodnog ugovora ne može podneti amandman.

Ispred ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sednici su prisustvovali državni sekretar Đorđe Dabić i pomoćnik ministra Ivana Savićević, u ime ministarstva pravde pomoćnik ministra Vladimir Vinš, a ispred ministarstva informisanja i telekomunikacija načelnik odeljenja u sektoru za informisanje i medije Dejan Stojanović.

Sednici je predsedavala predsednica odbora Jelena Žarić Kovačević, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: dr Žika Bujuklić, Dubravka Kralj, Milica Nikolić, dr Uglješa Mrdić, Vesna Nedović, Olja Petrović, Ljubinko Đurković, Zvonimir Stević i Sanja Lakić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Subota, 24. decembar 2022. | Deseta sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo 24.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2