Utorak, 6. april 2021.

Deseta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održanoj 6. aprila 2021. godine, razmotrena je Osnova za zaključivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Zajedničke deklaracije u vezi sa trilateralnim pristupom pravilima o poreklu i Zajedničke deklaracije o vezi između Protokola o Irskoj/Severnoj Irskoj i Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, radi davanja saglasnosti za privremenu primenu Sporazuma do stupanja na snagu, koju je podnela Vlada.


Sporazum je obrazložio Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. On je istakao, da je zaključivanje Sporazuma veoma bitno, pre svega zbog jačanja već dugo postojeće ekonomske saradnje. Naveo je da ekonomski odnosi između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva postoje 200 godina unazad i da su u poslednje vreme doživeli ekspanziju, naročito od 2016. godine, kada je robna i ukupna ekonomska razmena iznosila preko milijardu evra. Takođe, naveo je da je 2019. godine, trgovinska razmena sa UK iznosila oko 557 miliona evra.

Prema rečima Stevana Nikčevića, Srbija ostvaruje suficit u robnoj razmeni sa UK od 2016. godine i dodao, između ostalog, da je 2019. godine ostvarila suficit u iznosu od 94 miliona evra. Kada je reč o trgovini uslugama, može se reći da je poslednjih godina Ujedinjeno Kraljevstvo postalo treći partner Srbije i da je ostvaren suficit u iznosu od 164 miliona evra.

Nakon detaljnog obrazloženja, Odbor je jednoglasno odlučio da da saglasnost Vladi Republike Srbije za privremenu primenu osnova za zaključivanje Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Zajedničke deklaracije u vezi sa trilateralnim pristupom pravilima o poreklu i Zajedničke deklaracije o vezi između Protokola o Irskoj/Severnoj Irskoj i Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji, radi davanja saglasnosti za privremenu primenu Sporazuma do stupanja na snagu.
Sednici je predsedavao predsednik Odbora Veroljub Arsić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Gojko Palalić, Branimir Jovanović, Tihomir Petković, Adrijana Pupovac, Vesna Stambolić, Snežana Petrović, Miloš Banđur, Nataša Ljubinković, Sonja Vlahović, Nevenka Kostadinova, Ana Beloica, Snežana Paunović, Uglješa Marković, Vojislav Vujić i Mina Kitanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 6. april 2021. | Deseta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 06.04.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja