Utorak, 6. oktobar 2009.

Deseta sednica Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije

Članovi Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije su, na sednici održanoj 6. oktobra, razmatrali u načelu Predlog zakona o dijaspori i Srbima u regionu, koji je podnela Vlada Republike Srbije.Članovi Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije su, na sednici održanoj 6. oktobra, razmatrali u načelu Predlog zakona o dijaspori i Srbima u regionu, koji je podnela Vlada Republike Srbije.

Predlog zakona je članovima Odbora predstavio ministar za dijasporu Srđan Srećković. On je u svom obraćanju istakao da je ovo prvi Predlog zakona koji se odnosi na pitanja dijaspore i predstavlja rezultat široke javne rasprave i saradnje Ministarstva za dijasporu, Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije i predstavnika dijaspore. Ovim Predlogom zakona stvara se institucionalni okvir za vođenje dugoročne državne politike prema našem rasejanju. Predlog zakona je važan i zbog političkih i ekonomskih potencijala rasejanja, koji nije dovoljno iskorišćen. Između tri i četiri miliona naših građana živi van matice, a u proteklih dvadeset godina oni su uložili u Srbiju oko pet milijardi dolara. Ministar je dodao da se Predlogom zakona prvi put definišu pojmovi dijaspore i Srba u regionu, uspostavljaju Skupština dijaspore, Savet za odnose sa Srbima van Srbije i budžetski fond za dijasporu.

U raspravi o Predlogu zakona izneta su različita mišljenja o kvalitetu pojedinih rešenja, načinu definisanja osnovnih pojmova, kao i konkretnih rešenja koja se odnose na izbor delegata za Skupštinu dijaspore. Ministar Srećković je odgovarajući na pitanja narodnih poslanika istakao da je Ministarstvo spremno da prihvati sve konstruktivne amandmane podnete na Predlog zakona.

Nakon rasprave, članovi Odbora prihvatili su u načelu Predlog zakona o dijaspori i Srbima u regionu, uz devet izdvojenih mišljenja članova Odbora.

Sednici je predsedavao Branimir Đokić, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja