Ponedeljak, 3. decembar 2007.

Deseta sednica Odbora za odbranu i bezbednost

Odbor za odbranu i bezbednost održao je Desetu sednicu, 3. decembra, na kojoj su razmatrani u načelu predlozi zakona o odbrani, o Vojsci Srbije i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.


Odbor za odbranu i bezbednost održao je Desetu sednicu, 3. decembra, na kojoj su razmatrani u načelu predlozi zakona o odbrani, o Vojsci Srbije i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Ivica Dačić, a sednici su prisustvovali ovlašćeni predstavnici predlagača, ministar odbrane Dragan Šutanovac sa saradnicima i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac upoznao je članove Odbora sa predlozima zakona o odbrani i o Vojsci Srbije. On je istakao da usvajanjem Zakona o odbrani, Republika Srbija dobija institucionalni okvir za uređenje sistema odbrane. Ovaj zakon predviđa nastavak reforme sistema odbrane, definiše osnove strategijsko-doktrinarnih dokumenata, uređuje nadležnosti organa u sistemu odbrane, uređuje obaveze profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i međunarodnu saradnju u sistemu odbrane.

Predlogom zakona o Vojsci Srbije, porefd ostalog, uspostavlja se civilna kontrola vojske i nastavlja sa započetom reformom vojske.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predstavio je članovima Odbora Predlog zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije. On je istakao da je ovaj Predlog zakona stvara pretpostavke za bolji i efikasniji rad službi, bolji bezbednosni sistem i podiže na viši nivo civilnu kontrolu službi bezbednosti. Predlogom zakona se utvrđuje postojanje tri službe bezbednosti Vojno-obaveštajne, Vojno-bezbednosne i Bezbednosno-inofmrativne agencije i dva nova tela Saveta za nacionalnu bezbednost i Biroa za koordinaciju.

Odbor za odbranu i bezbednost prihvatio je, u načelu, predloge zakona o odbrani, o Vojsci Srbije i o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije i predložio Narodnoj skupštini da ih usvoji.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2