Ponedeljak, 27. septembar 2021.

Deseta sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na 10. sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je bila zatvorena za javnost, održanoj 27. septembra 2021. godine, razmotrene su informacije nadležnih državnih organa o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u AP KiM sa aspekta najnovijih jednostranih akcija PIS u Prištini na severu pokrajine.


-Odbor je konstatovao da su PIS u Prištini jednostranom, nasilnom akcijom specijalnih jedinici na severu AP KiM destabilizovale situaciju i ugrozile slobodu kretanja, bezbednost i opstanak srpskog naroda.

-Odbor najoštrije osuđuje neprihvatljivo destabilizujuće ponašanje PIS u Prištini, brutalno kršenje Briselskog sporazuma i onemogućavanje slobode kretanja srpskom narodu.

-Nasilne akcije PIS u Prištini na severu AP KiM podigle su stepen ugroženosti srpskog naroda na kritičan nivo, zbog fizičkog ugrožavanja, hapšenja, maltretiranja i upotrebe sile od strane tzv. Kosovske policije i njihovih specijalnih jedinica, ali i od strane albanskih paravojnih i kriminalnih grupa.

-Neprihvatljivo je sprovođenje tzv. recipročnih mera od strane PIS u Prištini, jer tzv. Kosovo nije država i ne predstavlja međunarno-pravni subjekt.

-Odbor upozorava da su PIS u Prištini jednostrano prekršile Sporazum o slobodi kretanja izdavanjem Administrativnog uputstva iz 2018. godine o registraciji vozila sa statusom neutralnim KS registarskim tablicama.

-Odbor smatra da je međunarodno prisustvo u AP KiM u skladu sa mandatom koji ima, bilo dužno da spreči ovu kao i sve druge jednostrane akcije PIS u Prištini kojima se dodatno narušavaju međunacionalni odnosi, bezbednost i opstanak srpskog naroda na KiM.

-Odbor pruža punu podršku predsedniku i Vladi Republike Srbije u preduzimanju političko diplomatskih i bezbednosnih mera u cilju zaštite srpskog naroda na KiM, mirnog rešavanja pitanja slobode kretanja i sprečavanja dalje eskalacije na severu pokrajine.

-Odbor smatra da je jedini miran način za rešavanje nastale krize povratak na stanje status quo pre 20. septembra uz hitno i neodložno povlačenje specijalnih jedinica sa severa AP KiM.

-Odbor poziva PIS u Prištini da se umesto nasilja i destabilizacije opredele i iskreno posvete da se svi problemi rešavaju na miran način u okviru dijaloga u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

-Odbor upozorava na moguće nove jednostrane nasilne akcije PIS u Prištini na severu AP KiM i traži od međunarodnog prisustva i međunarodne zajednice da spreče PIS u Prištini da izazovu novu destabilizaciju i nasilje prema srpskom narodu.

-Odbor pruža punu podršku srpskom narodu u AP KiM da nastavi da se na miran, demokratski način bori za ostvarenje svojih osnovnih ljudskih prava, uključujići slobodu kretanja, za bezbedan život i opstanak na AP KiM.


Odbori vezani za ovu aktivnost



Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
ponedeljak, 27. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja