24. decembar 2019. Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

24. decembar 2019. Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Utorak, 24. decembar 2019.

Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je Desetu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini za utorak, 24. decembar, sa početkom u 10 časova.


Pre utvrđivanja dnevnog reda sednice, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici Fatmir Hasani, Milija Miletić, Aleksandar Šešelj, Marjana Maraš, Srbislav Filipović, Tatjana Macura i Đorđe Vukadinović, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U toku utvrđivanja dnevnog reda, predsedavajući, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković pozdravio je učenike tri osnovne škole iz Niša, koji su pratili deo sednice sa galerije Velike sale Doma Narodne skupštine.

Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red:

  1. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, koji je podnela Vlada;
  2. Predlog strategije odbrane Republike Srbije, koji je podnela Vlada;
  3. Predlog strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koji je podnela Vlada;
  4. Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, koji je podnela Vlada;
  5. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti odbrane, koji je podnela Vlada;
  6. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju migracijama, koji je podnela Vlada i
  7. Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o uspostavljanju graničnog prelaza Miratovac-Lojane, koji je podnela Vlada.
Narodna skupština prihvatila je predlog narodnog poslanika dr Aleksandra Martinovića da se obavi zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 6. dnevnog reda sednice.

U nastavku rada, narodni poslanici započeli su zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 6. dnevnog reda sednice, koje je obrazložio predstavnik predlagača, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U toku dana, predsedavajući sednici, potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković obavestio je narodne poslanike da je Vlada povukla iz procedure Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju migracijama, koji je predložen kao šesta tačka dnevnog reda sednice.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je zajednički načelni i jedinstveni pretres o tačkama 1. do 5. dnevnog reda sednice.

Drugog dana rada, 25. decembra, Narodna skupština je vodila i zaključila jedinstveni pretres o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza Miratovac - Lojane.

Predlog zakona obrazložio je predstavnik predlagača, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

U toku dana, narodni poslanici su na predlog Odbora za kulturu i informisanje uvrstili na dnevni red Desete sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u skladu sa članom 168. stav 3. Poslovnika Narodne skupštine Listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

Listu kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije obrazložio je predstavnik predlagača predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić.

Do kraja dana, Narodna skupština obavila je jedinstveni pretres o pomenutoj tački dnevnog reda sednice.

Trećeg dana rada, 26. decembra, pre prelaska na rad, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Vojislav Šešelj, Nada Lazić, Milija Miletić, Snežana Paunović, Đorđe Vukadinović i Aleksandar Marković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

Narodna skupština započela je i do kraja dana vodila raspravu u pojedinostima o prvoj tački dnevnog reda sednice - Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije.

Četvrtog dana rada, 27. decembra, Narodna skupština obavila je raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu u načelu i u pojedinostima o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković odredila je petak, 27. decembar, sa početkom u 15.15 časova kao Dan za glasanje o svim tačkama dnevnog reda Desete sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2019. godini.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, Predlog strategije odbrane Republike Srbije, Predlog strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, Predlog odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti odbrane i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o uspostavljanju graničnog prelaza Miratovac-Lojane.

U Danu za glasanje Narodna skupština izabrala je Juditu Popović, koju je predložio nadležni odbor Narodne skupštine, Zorana Simjanovića, koga su predložila udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnosti i udruženja kompozitora u Republici Srbiji i Aleksandra Vitkovića, koga su predložili nacionalni saveti nacionalnih manjina za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Predsednica Narodne skupštine čestitala je izabranim članovima REM i poželela im u svoje i u ime narodnih poslanika uspeh u radu.

U Danu za glasanje Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika i odlučila da ni u jednom slučaju Poslovnik nije bio povređen.

Pošto je Narodna skupština obavila odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je Desetu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini, nakon čega je hor „Nokturno“ izveo himnu Republike Srbije čime je završeno Drugo redovno zasedanje Narodne skupštine u 2019. godini.Video (18)

Utorak, 24. decembar 2019. | Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 24.12.2019. (I)

Utorak, 24. decembar 2019. | Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 24.12.2019. (II)

Utorak, 24. decembar 2019. | Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 24.12.2019. (III)

Utorak, 24. decembar 2019. | Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 24.12.2019. (IV)

Utorak, 24. decembar 2019. | Deseta sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2019. godini 24.12.2019. (V)

Prikaži još Preostalo video snimaka: 13


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 8. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja