22. novembar 2017. Sastanak sa delegacijom odbora Narodne skupštine Slovačke Republike

22. novembar 2017. Sastanak sa delegacijom odbora Narodne skupštine Slovačke Republike

Sreda, 22. novembar 2017.

Delegacija odbora Narodne skupštine Slovačke Republike u poseti Narodnoj skupštini

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević i članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za kulturu i informisanje, razgovarali su sa delegacijom Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije Narodne skupštine Slovačke Republike o međuparlamentarnoj saradnji i mogućnostima unapređenja saradnje između odbora dva parlamenta.


Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, pozdravio je, u ime predsednice Maje Gojković, i u svoje lično ime slovačku delegaciju i istakao da tradicionalno prijateljstvo vezuje naše dve zemlje. Milićević je naveo da je politički dijalog na visokom nivou, o čemu govori i razmena poseta parlamentarnih delegacija na najvišem nivou u proteklom periodu. Potpredsednik Narodne skupštine je istakao važnost međuparlamentarne saradnje, kao saradnje direktno izabranih predstavnika dva naroda. On je izrazio zahvalnost Slovačkoj na poštovanju međunarodnog prava i nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na podršci Srbiji po pitanju zahteva takozvanog Kosova za prijem u UNESKO i naglasio da je od izuzetne važnosti zaštita srpskih kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić ukazao je na dobre odnose Srbije i Slovačke i potpisane sporazume o saradnji u oblastima obrazovanja i sporta, a naveo je i da se saradnja može dodatno unaprediti u oblastima nauke, informatike i tehnološkog razvoja. Zukorlić je upoznao goste sa intenzivnim zakonodavnim aktivnostima Narodne skupštine u oblasti obrazovanja i istakao da su slovačka iskustva i zakonska rešenja u ovoj oblasti bila od velike važnosti za Odbor prilikom razmatranja i usvajanja zakona. Zukorlić je naveo i da je bitna razmena iskustva sa slovačkim kolegama i po pitanju primena donetih zakona.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić je, u razgovoru sa slovačkom delegacijom, istakao vrednost kulturnog stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji i naglasio da ona obogaćuje naš kulturni prostor. Krlić je naveo mogućnost intenziviranja parlamentarne saradnje i razmene iskustava u oblasti kulture i informisanja.

Predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport slovačkog parlamenta Lubomir Petrak ukazao je na mogućnost razmene iskustava dva odbora po pitanju reforme obrazovanja u Srbiji i Slovačkoj. Petrak je naveo i da bi organizovanje razmena đačkih poseta bilo od velikog značaja za dalje zbližavanje naša dva naroda, a ukazao je i na interes za uzajamno priznavanje diploma.

Predsednik Odbora za kulturu i medije Dušan Jarjabek naglasio je značaj razmene iskustava u donošenju i primeni medijskih zakona.

Članovi odbora dva parlamenta su tokom sastanka razmenili mišljenja i iskustva o zaštiti i unapređenju manjinskih prava u oblastima obrazovanja, kulture i informisanja.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Slovačke Republike u Srbiji Nj.E. Dagmar Repčekova.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
subota, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja