4.jun 2013. Predsednik Stefanović i predsednik Ali (foto TANJUG)

4.jun 2013. Predsednik Stefanović i predsednik Ali (foto TANJUG)

Utorak, 4. jun 2013.

Delegacija Parlamenta Indonezije u poseti Republici Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je u Domu Narodne skupštine Nj.E. Marzuki Alija, predsednika Predstavničkog doma parlamenta Indonezije koji je na čelu delegacije poslanika u četvorodnevnoj poseti Srbiji.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović ocenio je da se radi o istorijskoj poseti koja će, kako se nada, to biti i po značaju, jer bi od nje trebalo da počne era prosperitetne saradnje Srbije i Indonezije na svim poljima, posebno u oblasti ekonomskih odnosa.
Stefanović je konstatovao da je potpisivanje Meomoranduma o razumevanju parlamenata Srbije i Indonezije, potpisanom u martu u Džakarti poslužiti daljem unapređenju odnosa dve zemlje, posebno u oblasti parlamentarne saradnje, ali će dati podsticaj i ekonomskoj saradnji. Memorandum predstavlja polaznu osnovu za dijalog ali i dalje produbljivanje odnosa na nivou poslaničkih grupa prijateljstva i skupštinskih odbora, rekao je Stefanović i dodao da davanje podsticaja ekonomskoj saradnji znači i ratifikaciju Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti investicija koje će, kako se nada, ratifikovati i Indonezija, što bi olakšalo dolazak firmi iz Indonezije na srpsko tržište.
Svi vidovi saradnje koji bi proistekli iz bliže parlamentarne saradnje se odnose na i na direktnu saradnju na polju poljoprivrede i turizma. Pored toga, nastavio je Stefanović, treba realizovati i direktne kontakte i saradnju u sferi obrazovanja, studentske razmene, sporta i kulture.
Stefanović smatra da je održavanje poslovnog foruma Srbije i Indonezije u Beogradu bio važan korak u podsticanju ekonomske saradnje i izrazio zadovoljstvo zbog najavljene psete privredne delegacije iz Indonezije koju će predvoditi predsednik Koordinacionog saveta za investicije kao i zbog činjenice da se indonežanska kompanija „Indofud“ opredelila da otvori prozivodne kapacitet u Srbiji, što predstavlja prvu veću investiciju Indonezije u našoj zemlji.
Posebnu pažnju posvećujemo međuverskom dijalogu, podsetivši na prvi međuverski dijalog održan u Beogradu 2011. godine, čiji će nastavak ove godine biti nastavljen u Džakarti, rekavši da je Srbija zemlja maksimalne tolerancije, jer smatramo da je bogastvo u različitosti kultura, nacionalnosti i religija.
Srbija očekuje da će krajem juna dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom, a među prioritete naše spoljne politike i parlametrne diplomatije napomenuo i regionalnu saradnju kao važan faktor stabilnosti i ekonomskog prosperiteta. Stefanović je zatim naglasio zahvalnost Srbije u pogledu principijelnog stava Indonezije u pogledu nepriznavanja nezavisnosti Kosova i uverio goste da je Srbija posvećena dijalogu i rešenju koje će doneti mir i properitet svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira na rasnu, versku i etničku pripadnost. Stefanović je naglasio da sukob na Kosovu nikad nije bio verski već etnički i da je sa Kosova bez razlike, proterivano stanovništvo različitih konfesija.
Stefanović je zaključio da je Srbija za najbolje moguće odnose sa Indonezijom i da želi da sarađuje sa svima, bez obzira na veru i nacionalnost.
Predsednik Predstavničkog doma parlamenta Indonezije je izrazio iskrenu zahvalnost na prijateljskom i toplom dočeku i na urpiličenom susretu u Domu Narodne skupštine, kao i na mogućnosti da se sretne sa visokim zvaničnicima naše zemlje i dodao kako parlament njegove zemlje visoko ceni i uvažava razvoj naših odnosa uspostavljenih 1956. Godine, u vreme hladnog rata i posebno u vreme osnivanja pokreta nesvrstanih. Na osnovu naših bliskih i istorijskih odnosa, nastavio je Marzuki Ali, potsetivši na prvi susret tadašnjeg predsednika Indonezije Beogradu, 1961. godine na osnivačkoj konferenciji Nestvrstanih, na nama je da gradimo dalju saranju. Ali je izrazio nadu da će poslaničke grupe prijateljstva naših parlamenata biti pokretači saradnje a na osnovu potpisanog Memoranduma o razumevanju koji pruža pravni okvir za buduće uspešne zajedničke projekte. Ali smatra da bi odnosi Srbije i Indonezije ubrzo trebalo da postanu strateški i to pre svega u političkom i ekonomskom smislu, jer prema njegovim rečima, imamo isto viđenje ekonomije, trgovinskih odnosa, investicione politike, što bi trebalo da predtavlja i fokus naše saradnje.
Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije smatra da ima mnogo prostora za investiociona ulaga Indonezije u Srbiju,ali da isto tako postoji veliki prostor za razvoj trgovinske razmene koja je sada mala, posebno naglašavajući da je Indonezija veliko tržište i da bi Srbija imala šta da ponudi na tom tržištu.
Ali je pozdravio održavanje verskog dijaloga i naglasio da su Indonezija i Srbija slični, zbog velikog broja verskih i etničkih zajednica. Pruživši podršku dijalogu sa Prištinom, Ali je naglasio da Indonezija ima principijelan stav o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da Indonezija ne priznaje nezavisnost Kosova.
Marzuki Ali je na kraju ponovio stav da za Indoneziju Srbija predstavlja strateškog partnera u ekonomiji i politici izrazivši nadu da će današnji susret doprineti strateškoj saradnji parlamenata, vlada i naših naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5