6. decembar 2021. Delegacija Odbora za evropske integracije u bilateralnoj poseti Parlamentu Mađarske

6. decembar 2021. Delegacija Odbora za evropske integracije u bilateralnoj poseti Parlamentu Mađarske

Utorak, 7. decembar 2021. 12:00

Delegacija Odbora za evropske integracije u bilateralnoj poseti Parlamentu Mađarske

Delegacija Odbora za evropske integracije u sastavu Elvira Kovač, predsednik, Dušica Stojković, zamenik predsednika, Predrag Rajić i Ana Miljanić, članovi Odbora i Dijana Radović, zamenik člana Odbora, boravila je u poseti Parlamentu Mađarske 6. decembra 2021. godine.


Poseta je inicirana od strane Odbora za evropske poslove Parlamenta Mađarske a u cilju realizacije aktivnosti definisanih Okvirnim sporazumom o partnerstvu između Parlamenta Mađarske i Narodne skupštine Republike Srbije, koji su 5. jula ove godine potpisali predsednici dva parlamenta.

Na sastanku sa potpredsednikom Parlamenta Mađarske Ištvanom Jakabom istaknuto je istorijsko prijateljstvo i značaj sveukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, uz poseban naglasak na odličnu saradnju dva parlamenta. I. Jakab je rekao da činjenica da u obe države žive nacionalne manjine Srba i Mađara su neraskidiva spona naših međusobnih odnosa. Istaknuta je velika podrška Mađarske na putu evropskih integracija Srbije, sa namerom da se ona još više osnaži u narednom periodu, na političkom i administrativnom nivou. Predsednica Odbora E. Kovač se zahvalila na dosadašnjoj podršci i istakla da je Srbija i njen narod osećaju prijateljstvo mađarskog naroda, kao i podršku Mađarske u međunarodnim organizacijama, konferencijama i forumima, a posebno u institucijama EU. Istakla je da nije slučajno što je strateški sporazum o partnerstvu dva parlamenta potpisan u julu o.g., čemu će pored današnje posete Odbora doprineti i najavljena poseta parlamentarne Grupe prijateljstva Mađarska i Srbija sledeće nedelje na čelu sa predsednikom P. Rajićem i potom uzvratna poseta spoljnopolitičkog odbora Parlamenta Mađarske Narodnoj skupštini Republike Srbije do kraja decembra.

U razgovoru sa predsednikom Odbora za evropske poslove Ričardom Horščikom i članovima Odbora preneta je podrška pregovorima o članstvu sa EU i istaknuto da on lično, kao i članovi Odbora za evropske poslove, uvek i na svakom mestu, ističu podršku evropskom putu Srbije. R. Horščik je naveo da je u septembru ove godine potpisan strateški sporazum dve vlade o saradnji, i da je to kruna međusobnih bilateralnih odnosa koji nikada pre nisu bili na ovom nivou. Članica Odbora za evropske poslove mađarskog Parlamenta H. Juhas je istakla spremnost da podrži svoje srpske prijatelje u procesu evropskih integracija i u tom svetlu istakla da se može uticati i na pojedine skeptične zemlje po pitanju proširenja, kroz saradnju u okviru Višegradske grupe. R. Horščik je ponudio konkretnu pomoć mađarskog Parlamenta kroz tvining programe, i ostale projekte tehničke pomoći koji bi omogućili saradnju dva parlamenta na političkom i administrativnom nivou, u smislu jačanja neophodnih kapaciteta u procesu pristupanja EU.

E. Kovač je članove Parlamenta Mađarske upoznala sa procedurom izmene Ustava koja je u toku, o čemu će se građani izjasniti na referendumu koji će biti održan 16. januara. E. Kovač je istakla da je potrebno da Evropska komisija uobliči način primene nove metodologije na pregovarački proces za članstvo Srbije u EU, ali i definiše ulogu parlamenata Zapadnog Balkana o debati o budućnosti Evropske unije. Ona je istakla da su konstatovane sve ocene i preporuke navedene u Izveštaju Evropske komisije o Republici Srbiji za 2021. godinu, a koje se odnose na rad Narodne skupštine, kao i da je Izveštaj predstavljen na sednici Odbora a potom se o njemu raspravljalo u plenumu Narodne skupštine. Informisala je da je Narodna skupština aktivno uključena u realizaciju druge faze Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, u svrhu poboljšanja parlamentarnih standarda i postizanja širokog međupartijskog i društvenog konsenzusa o reformama vezanim za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali i poboljšanja izbornih uslova koji će se održati u aprilu sledeće godine. E. Kovač je istakla da je sigurna da će Mađarska podržati Srbiju za otvaranje klastera do kraja godine, ali i da očekuje da će svih 27 država članica EU dati zeleno svetlo. Osvrnula se na položaj nacionalnih manjina u Srbiji, i istakla da se često neosnovano u dokumentima institucija EU može naći konstatacija da manjine u Vojvodini imaju više prava od manjina koje žive u drugim delovima Srbije.

Delegacija Odbora za evropske integracije sastala se i sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Oskarom Okrošem i državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Peterom Starajem, i u tim razgovorima bilo je reči o proceduri za izmenu Ustava i predstojećem referendumu, ali i o sprovedenim reformama u oblasti vladavine prava i koordinaciji spoljne i bezbednosne politike.

D. Stojković je na sastanku sa O. Okrošem istakla da je saradnja dve zemlje dostigla istorijski maksimum, i da je ona najvećim delom rezultat odlične saradnje dva predsednika A. Vučića i V. Orbana. Istakla je značaj koji Srbija pridaje Višegradskoj grupi i ulozi koju Mađarska ima u tom formatu saradnje kao predsedavajuća zemlja. Istakla je da je u regionu Zapadnog Balkana na inicijativu predsednika Vučića pokrenut projekat regionalne saradnje ”Mali Šengen”, i koja sada nosi naziv “Otvoreni Balkan” koja ima za cilj olakšavanje uvoza, izvoza i kretanja roba na Zapadnom Balkanu, kao i slobodan pristup tržištu rada i zajedničkom delovanju u slučaju katastrofa. Istakla je važnost projekta izgradnje pruge Beograd- Budimpešta i činjenicu da je Mađarska veoma značajan ekonomski i spoljnotrgovinski partner Srbije.

Na sastanku sa držanim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Petrom Starajem članovi Delegacije su razgovarali o značajnima aspektima spoljno-političke i bezbednosne saradnje dve zemlje, kao i regionalnim problemima koji bi u nekom trenutku mogli dovesti do destabilizacije Zapadnog Balkana. P. Staraj je istakao da je Srbija prešla dugačak put i da je sada vreme da se naprave konkretni pomaci na putu evropskih integracija, odnosno da se otvori klaster tokom slovenačkog predsedavanja EU. P. Rajić je istakao da evropski put Srbije vodi preko Mađarske, i da iskreno veruje u projekat ujedinjene Evrope kao istinski projekat mira i stabilnosti. Ipak, postoje problemi dvostrukih aršina EU kada su u pitanju nerešena pitanja na Balkanu. Istakao je da ga raduje što i obični građani mogu da osete dobrobiti odlične saradnje naše dve zemlje, što je velika zasluga predsednika Orbana i Vučića, ali i političkih aktivnosti Srpske napredne strane i Saveza vojvođanskih Mađara. Istakao je da je Srbija veoma zainteresovana da se kriza u BiH reši tako da BiH bude uspešna država u kojoj će srpski narod, koji čini poseban entitet, imati zagarantovana svoja prava. P. Staraj je istakao da Mađarska snažno podržava Srbiju, da se zalaže za involviranje svih zainteresovanih strana u rešavanju problema u BiH, kao i da je svaki put ostala uzdržana kada je u pitanju zahtev Prištine za prijem u međunarodne organizacije, na čemu se naša delegacija posebno zahvalila.

Na svim sastancima mađarska strana je istakla nedvosmislenu podršku evropskom putu Srbije, koja nije samo deklarativna već konkretna i principijelna. Sa obe strane je istaknuto da su sveukupni bilateralni odnosi dve zemlje na najvišem novu, i izražena je nada da će se takva dinamika saradnje nastaviti i nakon izbora koji će se u obe zemlje održati na proleće sledeće godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6