29. novembar 2016. Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić i predsedavajući zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Nikola Lovrinović

29. novembar 2016. Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić i predsedavajući zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Nikola Lovrinović

Sreda, 30. novembar 2016.

Delegacija Odbora za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH: Srbija će solidarno pomagati BiH na evropskom putu

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije posetila je Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) radi unapređenja bilateralne saradnje parlamenata i razmene stavova i iskustava u vezi sa procesom evropskih integracija dve države.


Članovi delegacije razgovarali su sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, članovima Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PSBiH, Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH, Grupe za susedne zemlje PSBiH, sa članovima Kolegijuma Doma naroda PSBiH, kao i sa direktorom Direkcije za evropske integracije.

Predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Marinika Tepić rekla je da je nakon jednog pasivnog stanja u poslednje dve godine došlo ne samo do otvaranja novog poglavlja već do intenziviranja saradnje dva partnerska odbora. Ono što je obeležilo i što je osnovni ton i osnovna nota u dosadašnjem radu jeste da ne postoji papir, tj. sporazum ili memorandum koji može da zameni živi dijalog između ljudi, naročito među parlamentarcima, istakla je Tepić.

Dodala je da je dijalog jedini put za otvaranje novih poglavlja i intenziviranja saradnje i da su reč i direktna komunikacija nešto što podiže rampe. Istakla je da su kolegama iz BiH predložili zaključke poput uspostavljanja redovne komunikacije i susretanja odbora najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Takođe je predloženo održavanje konferencije koja će se baviti prekograničnom saradnjom i mogućnošću korišćenja IPA fondova.

Rekla je da je Srbija ispred BiH po pitanju evropskih integracija, ali da to BiH treba da iskoristi i traži pomoć od država koje su ispred nje u ovom procesu, kao što je i Srbija koristila iskustva svojih suseda. Rekla je da će Srbija solidarno pomagati kolegama iz BiH jer zajednički pogled u budućnost nema cenu.

Predsedavajući zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović istakao je da je na sastancima s delegacijom iz Srbije razgovarano o svim pitanjima, ali da je fokus bio na procesu evropskih integracija dve zemlje. Cilj obe delegacije, rekao je, da parlamentarci, kada je u pitanju ovaj proces, imaju što veći udeo i da prate ostale procese koji se nalaze i pred BiH i pred Srbijom.

Poseta je organizovana uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) kroz Projekat: „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza”.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
petak, 23. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja