21. mart 2019. Delegacija Narodne skupštine u bilateralnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Bugarske

21. mart 2019. Delegacija Narodne skupštine u bilateralnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Bugarske

Petak, 22. mart 2019.

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine u bilateralnoj poseti Narodnoj skupštini Republike Bugarske

Na poziv predsednika Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske, g. Kristiana Vigenina, delegacija Odbora za evropske integracije, u periodu od 19. do 21. marta 2019. godine, bila je u bilateralnoj poseti Bugarskoj. U sastavu delegacije bili su članovi Odbora za evropske integracije, g. Žarko Mićin, g. Zvonimir Đokić i g. Aleksandar Šešelj.


Tokom posete, delegacija je imala sastanke sa potpredsednikom Republike Bugarske, potpredsednikom Narodne skupštine Republike Bugarske, parlamentarnom Grupom prijateljstva Bugarska – Srbija, članovima Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodne skupštine Republike Bugarske i zamenikom ministra za spoljne poslove Republike Bugarske.

U razgovoru zvaničnika dvaju parlamenata istaknuto je da Bugarska i Srbija ove godine slave 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Na sastancima je naglašena važnost razvoja regionalne i prekogranične saradnje i unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukture i energetike.

Bugarska strana je bila zainteresovana za položaj bugarske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Šef delegacije Žarko Mićin rekao je da Srbija ima najbolji zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Evropi i da se taj zakon u našoj zemlji sprovodi. Naveo je da je protekle godine odštampano 23 udžbenika na bugarskom jeziku u pet osnovnih škola u Srbiji, 1016 učenika izučava izborni predmet Bugarski jezik sa elementima nacionalne kulture i da je rešeno pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku kada je Vlada RS prošle godine usvojila Zaključak o davanju saglasnosti da se medijima koji objavljuju informacije na bugarskom jeziku u Republici Srbiji uputi jednokratna finansijska pomoć u iznosu od 45 miliona dinara. Bugarska nacionalna manjina u Srbiji predstavlja most saradnje Bugarske i Srbije. Zahvalio se bugarskoj podršci Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Zvonimir Đokić je informisao o uvođenju 100 odsto taksi, od strane tzv. Kosova, na robu iz centralne Srbije, rekavši da su to necivilizacijske mere koje najviše pogađaju srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji i onemogućavaju dalji tok dijaloga Beograda i Prištine. Naglasio je da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Aleksandar Šešelj je u razgovorima istakao da Srbiju i Bugarsku vezuje zajedničko slovensko poreklo, religija, slična kultura i istorija i da bi, u budućnosti, trebalo razvijati odnose Srbije i Bugarske u svim pravcima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2