13. maj 2021. Delegacija Narodne skupštine u PS OBES sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji

13. maj 2021. Delegacija Narodne skupštine u PS OBES sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji

Četvrtak, 13. maj 2021.

Delegacija Narodne skupštine u PS OBES razgovarala sa ambasadorom Kazahstana

Šefica delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković i članovi delegacije prof. dr Žarko Obradović, Dušica Stojković i Predrag Rajić, razgovarali su sa ambasadorom Kazahstana u Srbiji Gabitom Sizdikbekovim.


Na samom početku sastanka Vesna Marković istakla je da su politički odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i da nema otvorenih bilateralnih pitanja Unapređenju naših odnosa doprinelo je  i otvaranje ambasada u obe zemlje, ali i brojni susreti na najvišem nivou, pre svega predsednika naših država, predsednika parlamenata, ministara spoljnih poslova, ali i parlamentaraca. 

Brojni sporazumi koje smo potpisali, ali i oni koji su u pripremi predstavljaju dobar osnov za uspostavljanje intenzivnije saradnje u mnogim oblastima.

Istakla je da Poslanička grupa prijateljstva sa Kazahstanom broji 30 članova koji imaju dobru saradnju sa svojim kolegama iz ove zemlje, ali prostor za proširenje parlamentarne saradnje postoji i u saradnji između skupštinskih odbora Srbije i Kazahstana. Marković se zahvalila na podršci Kazahstana po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.

Ambasador se zahvalio na prilici da se upozna sa delegacijom, navodeći da Kazahstan vidi Srbiju kao iskrenog prijatelja, a da je to prijateljstvo ojačano saradnjom na  bilateralnom i multilateralnom nivou. Složio se da šefom delegacije da ogroman potencijal u jačanju veza dve zemlje leži u ekonomskoj saradnji i da je Kazahstan veoma interesantna destinacija za srpske preduzetnike, s obzirom na njegovu geopolitički poziciju.  Istakao je i oblast kulture, kao jedan od bitnih faktora saradnje, a dodao je i da u Kazahstanu, po nezvaničnim podacima, živi oko 2000 srpskih državljana, od kojih je veliki broj sportista. S tim u vezi, pomenuo je i saradnju u oblasti turizma i uspostavljanju direktne avio linije između Kazahstana i Srbije. Govorio je i o velikim srpskim preduzećima koja posluju u Kazahstanu i koja su radila na značajnim projektima u ovoj zemlji. Najavio je i posetu zamenika ministra spoljnih poslova i potpisivanja novih sporazuma dve zemlje. Ambasador je iskoristio priliku da delegaciji predstavi kazahstanskog kandidata za zamenika predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje će se održati u julu ove godine.   

Na sastanku su učešće uzeli i  članovi delegacije prof. dr Žarko Obradović, Dušica Stojković i Predrag Rajić koji su sa ambasadorom razgovarali o aktuelnim temama, poput saradnje u namenskim industrijama, obeležavanju 25 godina od diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana i susretima parlamentaraca kao prilike za razmenu iskustava. Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6