27. novembar 2015. Delegacija Narodne skupštine na regionalnoj parlamentarnoj konferenciji

27. novembar 2015. Delegacija Narodne skupštine na regionalnoj parlamentarnoj konferenciji

Ponedeljak, 30. novembar 2015.

Delegacija Narodne skupštine učestvovala na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i očekivanja“

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije učestvovala je na Regionalnoj parlamentarnoj konferenciji „Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i očekivanja“, održanoj 26. i 27. novembra 2015. godine na Jahorini.


Na Konferenciji su učestvovali parlamentarci iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Skupštine Crne Gore, Parlamenta Makedonije i Narodne skupštine Republike Srbije.

U radu Konferencije učestvovali su i predstavnici izvršne vlasti BiH i Srbije, kao i predstavnici nevladinog sektora. Delegaciju Narodne skupštine Republike Srbije činili su potpredsednik Narodne skupštine i predsednik Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić, član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava mr Dejan Radenković i članovi Odbora za evropske integracije prof. dr Ljubiša Stojmirović i Katarina Šušnjar.

Takođe, u radu Konferencije učestvovao je i potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, koji je i član Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

U okviru prvog panela pod nazivom „Izveštaji EU o napretku za 2015. godinu i fondovi IPA II: gde smo i kakve su mogućnosti?“, govornici su ukazali na poteškoće sa kojima se suočavaju zemlje regiona na putu evropskih integracija. Najvažnije teme o kojima je bilo reči su činjenica da u toku narednih četiri, pet godina neće biti proširenja EU, problemi sa migrantima i izbeglicama, kao i problemi vezani za terorizam i korupciju. Tom prilikom, naglašeno je da nacionalni parlamenti imaju važnu ulogu u reformama, a kada je reč o IPA fondovima, parlamenti učestvuju u planiranju sredstava, nadziru kako se sredstva troše a mogu i povući određena sredstva iz IPA fondova za svoj razvoj.

U okviru drugog panela pod nazivom „Ka otvorenom budžetskom procesu i jačem finansijskom nadzoru“, Veroljub Arsić je informisao učesnike Konferencije o osnivanju Parlamentarne budžetske kancelarije u Narodnoj skupštini Republike Srbije koja će u početku pružati finansijsku analizu, informacije i podršku članovima Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a od 2016. godine i ostalim odborima Narodne skupštine. Takođe, najavio je početak rada Portala za praćenje javne potrošnje iz državnog budžeta od strane narodnih poslanika čime bi se postigla transparentnost trošenja javnih sredstava, naglasivši da je Srbija prva zemlja u regionu sa tako visokim stepenom nadzora nad finansijama.

Ostali govornici ukazali su na dobru praksu koju odbori za finansije imaju sa državnom revizorskom institucijom kao i na važnost poštovanja i kreiranja budžetskog kalendara, transparentnost samog budžeta kao i učešće javnog sektora u svim fazama izrade budžeta.

U okviru trećeg panela pod nazivom „ Kako parlamenti mogu da sarađuju sa izvršnom vlašću u sprovođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende?“, govorili su predstavnici izvršne vlasti Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Jadranka Joksimović smatra da je Berlinski proces vrlo plodonosan i da odražava snažnu političku volju država Evropske unije ka proširenju Zapadnog Balkana. Takođe, istakla je važnost potpisivanja Zajedničke deklaracije o uspostavljanju Regionalne kancelarije mladih za saradnju na Zapadnom Balkanu, na inicijativu predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Republike Albanije Edija Rame.

Tokom diskusije ukazala je na značaj Nacionalnog odbora za investicije u okviru koga se razmatraju pitanja od značaja za unapređenje pripreme i realizaciju strateški relevantnih infrastrukturnih projekata dok je Igor Crnadak je istakao da Berlinski proces predstavlja dobar okvir za veću saradnju u regionu.

U okviru četvrtog panela pod nazivom „MPO: od 2012. godine do danas, šta smo uradili i šta još možemo da uradimo u narednom periodu?“, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković ukazao je na vidan napredak rada Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije Zapadnog Balkana (MPO).

Tom prilikom, Marinković je istakao da su u MPO uključeni ljudi koji su posvećeni regionalnoj saradnji, ekonomskom razvoju, energetici i privlačenju stranih investicija, naročito naglasivši da je upravo regionalna saradnja i doprinela dinamičnijem radu u procesu evropskih integracija. Takođe, kako je naveo, u rad MPO uključeno je oko 400 narodnih poslanika iz regiona, kao i da je cilj mreže da svi u regionu napreduju i međusobno razmenjuju svoje dobre prakse.

Na kraju rada Konferencije, usvojeni su zaključci i preporuke.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31