5. oktobar 2018.  Učesnici interparlamentarne konferencije u Sofiji

5. oktobar 2018. Učesnici interparlamentarne konferencije u Sofiji

Petak, 5. oktobar 2018.

Delegacija Narodne skupštine na interparlamentarnoj konferenciji Transformacija regiona Zapadnog Balkana – uloga i budućnost procesa pridruživanja EU

Delegacija Narodne skupštine u sastavu: Dubravka Filipovski, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove, Zvonimir Đokić, član Odbora za evropske integracije, Muamer Bačevac, član Odbora za evropske integracije i Nikola Savić, član Odbora za spoljne poslove, učestvuju na interparlamentarnoj konferenciji na temu: “Transformacija regiona Zapadnog Balkana – uloga i budućnost procesa pridruživanja EU“, koja se održava u parlamentu Bugarske u Sofiji, 5. oktobra 2018. godine.


Učesnici Konferencije razgovaraju o ulozi nacionalnih parlamenata i Evropskog parlamenta u jačanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, transformativnom efektu procesa pridruživanja EU na region – izazovima i dostignućima, značaju interparlamentarne i regionalne saradnje za ubrzavanje reformi u toku procesa pristupanja EU, o rezultatima samita EU – Zapadni Balkan tokom Bugarskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2018. godine, kao i nastavku podrške procesu pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Dubravka Filipovski je rekla da je strateški cilj u Srbiji članstvo u EU. To je važno kako bi se obezbedila vladavina prava, stabilna ekonomija i time i pravlačenje investicija. Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Srbija je pokazala tolerantnost i strpljenje uprkos poslednjim provokacijama iz Prištine. Ona je podsetila da će uskoro biti dve hiljade dana kako Priština nije ispunila jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, formiranje ZSO. Srbija se pokazala kao kredibilan i pouzdan partner EU u rešavanju migrantske krize. Takođe, Srbija je posvećena regionalnoj stabilnosti i saradnji i stalno šalje poruke mira i dijaloga u svetlu rešavanja postojećih konflikata. Poruke koje dolaze iz EU da će politika proširenja biti nastavljena su ohrabrujuće, a 2025. godina kao godina mogućeg članstva se percipira kao dostižan cilj. Zbog toga je potrebno ubrzati dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja kako bi se ovaj proces okončao na vreme, imajući u vidu osposobljenost i spremnost administracije Srbije.

Interparlamentarna konferencija se održava u organizaciji Evropskog parlamenta i parlamenta Bugarske i namenjena je članovima parlamenata Zapadnog Balkana i Turske, uz učešće članova Evropskog parlamenta i članova parlamenata Bugarske, Austrije, Rumunije, Češke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Portugalije, Nemačke i Irske.

Većina članova nacionalnih parlamenata država članica EU je podržala ubrzanje procesa pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6