29. septembar 2017. Učesnici Interparlamentarne konferencije

29. septembar 2017. Učesnici Interparlamentarne konferencije

Petak, 29. septembar 2017.

Delegacija Narodne skupštine na Interparlamentarnoj konferenciji o nezavisnoj i modernoj javnoj upravi u zemljama u procesu proširenja Evropske unije

Delegacija Narodne skupštine u sastavu: Žarko Mićin i Neđo Jovanović, Dušica Stojković i Gordana Čomić, članice Odbora za evropske integracije i članovi Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji.


Konferencija se održava u Regionalnoj školi za javnu administraciju u Danilovgradu, 28. i 29. septembra 2017. godine, u organizaciji Evropskog parlamenta i Skupštine Crne Gore. Na Konferenciji učestvuju delegacije parlamenata zapadnog Balkana i Turske, članovi Evropskog parlamenta i eksperti Evropske komisije. Na Konferenciji se razmatraju pitanja: principi i standardi Evropske unije za javnu upravu; depolitizacija i profesionalizacija javne uprave; merljivost i kontrola rada javne uprave; strategija borbe protiv korupcije u državnoj upravi; razvoj e-uprave.

Dušica Stojković, u svom izlaganju, je istakla da su reforme javne uprave koje Vlada Republike Srbije sprovodi dovele do pozitivnih efekata, po građane, ali i po privredu o čemu govore relevantni međunarodni izveštaji; npr. za osnivanje firme ranije je bilo potrebno dvanaest radnih dana, a sada osam, Vlada je usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave. Imajući u vidu da se pravo EU usklađuje na nacionalnom, a da se najveći deo prava primenjuje na lokalnom nivou, prepoznaje se značaj postojanja nezavisne i moderne javne uprave. To je značajno i za privlačenje stranih investitora i ekonomski razvoj. U tom smislu od velike je važnosti što Vlada Republike Srbije sprovodi reformu javne uprave prema Strategiji koja je usvojena 2014. godine. Svi administrativni postupci u lokalnim upravama se standardizuju, pojednostavljuju, preispituju se mogućnosti za skraćivanje rokova i smanjenje troškova. Takođe se radi na uvođenju e-uprave. Na dnevnom redu sledećeg jesenjeg redovnog zasedanja naći će se Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima. Očekuje se da će ova dva zakona značajno unaprediti javnu upravu.

Gordana Čomić je istakla važnost uključivanja političkih stranaka u pitanje javne uprave.

Neđo Jovanović je naglasio značaj transparentnosti rada svih državnih institucija.

Žarko Mićin je, govoreći o potrebi profesionalizacije državne uprave, istakao da je u Srbiji od 2014. godine, u sklopu strategije reforme državne uprave izvršena racionalizacija državne uprave, čime su ostvarene značajne uštede u budžetu. Doneta je odluka o privremenoj zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, pravila o javim konkursima, a na profesionalizaciji državne uprave radiće se i u budućem periodu, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima iz ove oblasti.

Učesnici konferencije su se složili da bi parlamenti zapadnog Balkana i Turske trebalo da budu više uključeni u proces sprovođenja reforme javne uprave u svojim državama, budući da je postojanje efikasne javne uprave jedan od tri najvažnija kriterijuma za članstvo u EU (pored političke stabilnosti i ispunjavanja ekonomskih kriterijuma za članstvo).Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2