17. novembar 2016. Delegacija Narodne skupštine u Vrhovnoj radi Ukrajine

17. novembar 2016. Delegacija Narodne skupštine u Vrhovnoj radi Ukrajine

Četvrtak, 17. novembar 2016.

Delegacija Narodne skupštine u poseti Vrhovnoj radi Ukrajine

Tokom jednodnevne posete Odboru za evropske integracije Vrhovne rade Ukrajine članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Žarko Mićin i dr Muamer Bačevac razgovarali su sa zamenicom predsednika Odbora Marijom Jonovom, članovima Odbora za evropske integracije, zamenikom direktora za Evropsku uniju u Ministarstvu spoljnih poslova, a posetili su i Institut filologije Kijevskog nacionalnog univerziteta „Taras Ševčenko“ i razgovarali sa predavačima i studentima srpskog jezika.


U razgovorima članova odbora za evropske integracije dva parlamenta, Jonova je ukazala na izazove sa kojima se ukrajinsko društvo suočava u procesu usklađivanja zakonodavstva, koji podrazumeva potpunu promenu sistema vrednosti, organizacije vlasti i ekonomsku tranziciju i izrazila uverenje da će na predstojećem samitu EU Ukrajina, stići jasan signal da će doći do liberalizacije viznog režima. Ona je istakla da je najveći deo zakonodavstva usaglašen sa pravilima Šengenske zone i da viznu liberalizaciju očekuju svi građani. Predstavljajući rad Odbora za evropske integracije, Jonova je rekla da postoji prostor za unapređenje i preuzimanje najboljih iskustava i praksi, s obzirom da Odbor još uvek nema nadležnosti u oblasti usklađivanja zakonodavstva sa pravom Evropske unije. U tom smislu, izrazila je uverenje da će doći i do izmena Poslovnika.

Mićin i Bačevac istakli su snažno opredeljenje Srbije za dalje približavanje Evropskoj uniji, u najskorije vreme i članstvo u ovoj zajednici država, posvećenost reformskim procesima i usaglašavanju zakonodavstva sa pravom Evropske unije, kao i doprinos koji Srbija daje dostupnim inicijativama, politikama i misijama Evropske unije i u ovoj fazi. Oni su izrazili zadovoljstvo napretkom Ukrajine u procesu pridruživanja i saradnje u okviru susedske politike Evropske unije, posebno privremene primene dela Sporazuma o pridruživanju o uspostavljanju sveobuhvatne zone slobodne trgovine.

U daljim razgovorima, članovi naše delegacije ukazali su na trajanje i složenost procesa pridruživanja Evropskoj uniji, i velike napore učinjene proteklih godina u procesu usklađivanja zakonodavstva Srbije sa pravom Evropske unije. Oni su informisali članove Odbora Vrhovne rade da je i Srbija prvobitno razvijala odnose sa Evropskom unijom kroz primenu prelaznog trgovinskog sporazuma, i da to jeste prilika za usklađivanje velikog dela zakonodavstva koji je od najvećeg značaja za život građana, stabilizaciju ekonomije i razvoj privrede i trgovine. Oni su izrazili spremnost za prenošenje iskustava i najboljih praksi u procesu usklađivanja zakonodavstva i primene sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji.

Članovi Odbora Vrhovne rade informisali su i o bezbednosnoj situaciji u Ukrajini, primeni potpisanih sporazuma i izazovima sa kojima se suočavaju u tom smislu.

Tokom razgovora, ukrajinska strana uputila je izvinjenje povodom incidenata na prijateljskoj utakmici Ukrajina Srbija i uveravanja da policija radi na procesuiranju učesnika u tim događajima.

Članovi dva odbora izrazili su opredeljenost za dalju i sadržajnu saradnju, posebno na ekonomskom planu i založili se za dalje definisanje prioriteta ekonomske saradnje i trgovinske razmene, kroz parlamentarnu grupu prijateljstva u Vrhovnoj radi i Narodnoj skupštini i razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
petak, 23. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja