10. decembar 2019. Narodni poslanici sa prof. dr Valerijem Aleksejevom, predsednikom Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda

10. decembar 2019. Narodni poslanici sa prof. dr Valerijem Aleksejevom, predsednikom Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Utorak, 10. decembar 2019.

Delegacija Narodne skupštine primila predsednika Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, na čelu sa potpredsednikom Veroljubom Arsićem, sastala se sa prof. dr Valerijem Aleksejevom, predsednikom Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.


„Na teritoriji Kosova i Metohije nalaze se starovekovni srpski pravoslavni spomenici i crkve, koji se skrnave nedoličnim ponašanjem, a ono što iznenađuje jeste ćutanje privremenih organa vlasti i međunarodne zajednice povodom ovog pitanja. Ovi spomenici nalaze se na UNESKO listi svetske baštine, te je ovo problem koji prevazilazi granice naše države“, istakao je Arsić.

On se zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, ukazavši da Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda i Interparlamentarna skupština pravoslavlja mogu imati značajnu ulogu u rešavanju tih pitanja u budućnosti i zaštiti našeg kulturnog nasleđa.

„Crkva predstavlja jedinstvo jednog naroda, njegov kolektivni duh i osećaj pripadnosti, a rušenje duhovnog identiteta predstavlja pokušaj narušavanja naroda i države. Pravoslavna crkva je u poslednjih 100 godina bila izložena raznim pritiscima, počev od ideologije komunizma do stvaranja novog svetskog poretka, zbog čega je danas izuzetno važno sačuvati jedinstvo pravoslavnih naroda“, objasnio je Arsić.

Predsednik Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev podsetio je da je ovaj sastanak usledio nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji, koja ima veliki značaj za jačanje bratskih odnosa dveju zemalja.

„Naš predsednik je naglasio da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije i da vaš narod uvek može da računa na podršku Rusije po ovom političkom pitanju. Fond, takođe, ne priznaje samoproglašeno Kosovo za posebnu državu i već godinama radi na očuvanju kulturne baštine i pomoći srpskom stanovništvu na toj teritoriji“, podvukao je Aleksejev.

Prema njegovim rečima, Fond podržava sve parlamentarne strukture koje rade na jačanju i promociji tradicionalnih i porodičnih vrednosti. On je dodao da ova organizacija ima devet odeljenja u svetu, među kojima je jedno od najuspešnijih odeljenje u Srbiji, sa kojim Fond ima odličnu saradnju.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici prof. dr Ljubiša Stojmirović, Aleksandar Čotrić i Jovan Palalić, koji su se usaglasili da je važno da Srbija i Rusija jačaju saradnju i prijateljske odnose na svim nivoima, kako republičkim, tako i lokalnim.

Na sastanku je bilo reči i o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Ruska pravoslavna crkva i politizovanju verskih pitanja, kao i o mogućim rešenjima, gde je dijalog istaknut kao najbolje sredstvo prevazilaženja nesuglasica.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja