Petak, 19. april 2019.

Delegacija Narodne skupštine na konferenciji Fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Budimpešti

Narodni poslanici Aleksandar Čotrić i mr Ivan Kostić učestvovali su na 24. godišnjoj konferenciji Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda na temu „Nacionalna samosvest i problemi integracije“, koja je organizovana u saradnji sa Budimpeštanko-bečkom eparhijom Ruske pravoslavne crkve, koja se održala u Budimpešti, od 15. do 17. aprila 2019. godine.


Narodni poslanik Aleksandar Čotrić je istakao da je, zbog sve ređe upotrebe ćirilice, Ministarstvo kulture i informisanja predložilo, krajem prošle godine, Vladi Srbije da oformi Savet za srpski jezik koji će brinuti o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma i koji će se, paralelno sa Odborom za standardizaciju srpskog jezika, starati o normiranju, negovanju, unapređivanju i zaštiti službenog jezika i matičnog pisma. Podnet je predlog Skupštini o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama u kojem je ćirilica određena kao matično, a latinica kao pomoćno pismo. Po tom predlogu, celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave trebalo bi da bude na srpskom jeziku i ćirilici. Čotrić je naveo da isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji je osnivač država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama. Ćirilica bi bila obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Narodni poslanik mr Ivan Kostić je istakao da situacija moralnog sunovrata u kojoj se danas nalaze mnoge države u Evropi i celom svetu, može jedino da se izleči povratkom Evrope istinskoj hrišćanskoj religioznosti. Založio se za jačanje pravoslavne i hrišćanske samosvesti srpskog naroda, ističući da se na teritoriji Kosova i Metohije nalazi preko 2000 pravoslavnih crkava. Kostić je uputio zahvalnost Rusiji na pomoći u međunarodnim organizacijama, kao što su UN, Unesko i Interpol. Oštro je osudio bombardovanje SRJ od strane NATO 1999. godine, što je imalo negativne posledice po bezbednost u regionu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 29. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja