25. jun 2019. Junsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (foto: © Council of Europe)

25. jun 2019. Junsko zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (foto: © Council of Europe)

Utorak, 25. jun 2019.

Delegacija Narodne skupštine na junskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Delegacija Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) učestvuje na junskom zasedanju PSSE, koje se od 23. do 28. juna održava u Strazburu.


U delegaciji koju predvodi dr Aleksandra Tomić učestvuju narodni poslanici Marija Obradović, Biljana Pantić Pilja, Stefana Miladinović, Elvira Kovač, Aleksandar Šešelj i Branka Stamenković.

Najveću pažnju na junskom zasedanju privukao je izveštaj Petre de Suter na temu „Jačanje procesa odluka Parlamentarne skupštine po pitanju kredencijala i glasanja“, čije je usvajanje teklo u kontekstu jačanja saradnje PS SE i Saveta Evrope, kao i povratka delegacije Ruske Federacije u klupe PS SE. U izuzetno dinamičnoj i dugoj debati, obeleženoj snažnom polarizacijom stavova članova PS SE, iz redova naše delegacije nastupili su šef delegacije dr Aleksandra Tomić i članovi delegacije Biljana Pantić Pilja i Aleksandar Šešelj, koji su u svojim izlaganjima naglasili da delegacija Narodne skupštine principijelno i kontinuirano podržava principe otvorenog dijaloga i učešća izabranih predstavnika građana svih država članica PS SE, upravo radi zaštite i ostvarenja osnovnih vrednosti ove organizacije – demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, kao i poštovanja međunarodnog prava i prevazilaženja otvorenih pitanja. U sklopu potvrđivanja prava članova delegacija zemalja članica SE da glasaju, govore i budu predstavljeni u PS SE, delegacija Ruske Federacije se ponovo uključila u rad ove skupštine.

U svom izlaganju, šef stalne delegacije dr Aleksandra Tomić podvukla je doslednu podršku delegacije Narodne skupštine povratku prava članovima delegacije Ruske Federacije, kao i načelno predstavljanju i učešću kao fundamentalnim principima PS SE. Ona je istakla da je usvajanje predložene rezolucije u skladu sa obavezom održanja vidljivosti, relevantnosti i ugleda Organizacije, posebno u rešavanju otvorenih pitanja, kao i predstavljenosti građana država članica, posebno u kontekstu obeležavanja 70 godina postojanja SE. Narodni poslanik Biljana Pantić Pilja je iznela podršku principima međunarodnog prava i pravima poslanika u međunarodnim organizacijama i kritikovala licemerje u nedoslednosti njihove primene, posebno u slučaju podrške nekih zemalja pokušaju nelegalne jednostrane secesije Kosova i Metohije. Narodni poslanik Aleksandar Šešelj se založio za povratak prava delegaciji RF, kao i demokratske oblike prevazilaženja sporova, posebno dijalog, naglasivši da teritorijalna pitanja ne spadaju u sferu odgovornosti Saveta Evrope.

Na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju PS SE danas je usvojena i inicijativa za izradu izveštaja na temu koja je bila utvrđena i u prethodnom izveštajnom periodu, „Situacija na Kosovu*“, za šta će naknadno biti određen izvestilac.

Na junskom zasedanju bira se i novi generalni sekretar SE, između kandidata Belgije Didijea Rejndersa i kandidata Hrvatske, Marije Pejčinović Burić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2