10. novembar 2019. Delegacija Narodne skupštine boravila u studijskoj poseti Narodnoj Republici Kini (foto: © Nacionalna akademija za upravljanje Komunističke partije NR Kine)

10. novembar 2019. Delegacija Narodne skupštine boravila u studijskoj poseti Narodnoj Republici Kini (foto: © Nacionalna akademija za upravljanje Komunističke partije NR Kine)

Utorak, 12. novembar 2019.

Delegacija Narodne skupštine boravila u studijskoj poseti Narodnoj Republici Kini

Delegacija članova parlamentarne Grupe prijateljstva Srbije sa NR Kinom Narodne skupštine Republike Srbije, koju je činio 21 poslanik, predvođena prof. dr Žarkom Obradovićem, predsednikom Grupe prijateljstva, boravila je u studijskoj poseti Narodnoj Republici Kini od 1. do 10. novembra. Delegacija Narodne skupštine je bila gost Nacionalne akademije za upravljanje Komunističke partije Narodne Republike Kine.


Članovi delegacije tokom devetodnevne studijske posete su imali prilike da se na predavanjima organizovanim u Nacionalnoj akademiji za upravljanje KP NR Kine upoznaju sa državnim uređenjem, političkim sistemom kao i ekonomskim reformama i uspesima NR Kine. Predavači su takođe upoznali članove delegacije sa diplomatskim aktivnostima i osnovnim političkim idejama predsednika Si Đin Pinga.

Tokom studijske posete članovi delegacije su imali sastanak sa potpredsednikom Odbora za spoljne poslove Svekineskog nacionalnog Kongresa Čeng Fenksiangom.

Čeng Fenksiang je tokom sastanka podsetio na tradicionalno dobre kinesko-srpske odnose i istakao da je Kina u Srbija uvek videla velikog prijatelja. Čeng Fenksiang je rekao da dve zemlje treba da imaju intenzivne razmene na visokom nivou i da ojačaju praktičnu saradnju. On je podsetio da je Kina ekonomski prisutna u Srbiji sa investicionim projektima u oblasti infrastrukture a posebno je istakao značaj učešća Srbije u Inicijativi „Jedan pojas, jedan put“. Čeng Fenksiang je posebno naglasio da će predstavnici Svekineskog nacionalnog Kongresa i dalje podržavati parlamentarnu saradnju dva zakonodavna tela podsetivši da Komunistička partija NR Kine ima dobre odnose sa svim parlamentarnim strankama u Srbiji.

Prof. dr Žarko Obradović je ocenio odnose dve zemlje kao najbolje u istoriji, dodavši da njima poseban ton daju i dobri odnosi predsednika Si Đin Pinga i predsednika Aleksandra Vučića. Takođe se zahvalio na pružanju pune podrške NR Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije kao i podršku koju NR Kina pruža Republici Srbiji u svim multilateralnim institucijama. Prof. dr Žarko Obradović je takođe podsetio da je Srbija najaktivniji član u Inicijativi 16+1.

Predsednik PGP sa NR Kinom prof. dr Žarko Obradović je tokom studijske poste imao sastanak sa dr Žao Baige, predsednicom Savetodavnog odbora BRI International Think tenk. Prof. dr Žarko Obradović i dr Žao Baige su razgovarali o daljim modalitetima saradnje i uključenosti Republike Srbije u aktivnosti Inicijative 16+1.

U drugom delu studijske posete, članovi delegacije PGP sa Kinom su posetili grad Tijanđin 150 km udaljen od Pekinga. Tokom posete Tijanđinu, delegacija je imala sastanak sa poslovnim rukovodstvom Kineske kompanije za komunikaciju i građevinarstvo, gde je upoznata kako sa izvedenim tako i sa planiranim infrastrukturnim projektima u Srbiji. Delegacija Narodne skupštine je takođe posetila i prvu kinesku fabriku satova u Tijenđinu i Tijanđin institut za industrijsku biotehnologiju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
petak, 18. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja