20. septembar 2019. Narodni poslanici i delegacija sudija Vrhovnog narodnog suda NR Kine

20. septembar 2019. Narodni poslanici i delegacija sudija Vrhovnog narodnog suda NR Kine

Petak, 20. septembar 2019.

Delegacija Narodne skupštine, na čelu sa potpredsednikom Veroljubom Arsićem, sastala se sa delegacijom sudija Vrhovnog narodnog suda NR Kine

Potpredsednik Arsić pozdravio je goste u ime predsednice Narodne skupštine i u svoje lično ime i istakao da poseta delegacije Vrhovnog narodnog suda svedoči o intenzivnoj i svestranoj saradnji dve zemlje i njenih institucija.


Saradnja Kine i Srbije napreduje uzlaznom putanjom, a strateško partnerstvo potvrđeno je prilkom posete predsednik Narodne Republike Kine Si Đipinga 2016. godine i više poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini i njegovu podršku inicijativi Pojas i put koji je ne samo ekonomski projekat već i projekat koji daje podršku miru i stabilnosti u velikom delu sveta.

O stepenu ozbiljnosti s kojom Republike Srbija pristupa saradnji sa Republikom Kinom govori i rad Nacionalnog saveta za kordinaciju saradnje sa NR Kinom, u čijem sastavu je 10 ministara Vlade Republike Srbije.

Narodna skupština je učešće u bilateralnoj saradnji uzela potpisivanjem Protokola o formiranju Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koja je do sada dva puta zasedala, a na jednoj od sednica obrađena je i tema jačanja saradnje u oblasti pravosuđa i tužilaštava.

Potpredsednik Arsić zahvalio je Kini na principijelnom stavu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, rekavši da svojim stavom Kina daje nemerljiv doprinos očuvanju mira i stabilnosti.

Šef delegacije Kine Žu Ćijang složio se sa stavom potpredsednika Arsića da je nakon posete kinskog predsednika Srbiji, odnos dve države značajno napredovao i ušao u, kako kaže, novo vreme. Naglasio je i izuzetnu saradnju kroz inicijativu Pojas i put. Govoreći o pravosudnom sistemu Kine, Žu je istakao da se kineski državni vrh zalaže za reformu pravosuđa, kako bi svaki građanin osetio pravdu i pravičnost po svakom sudskom slučaju.

On je izrazio nadu da će njegova poseta intenzivirati saradnju i razmenu iskustava i dobre prakse dva pravosudna sistema, te iskoristio priliku da uputi poziv delegaciji Srbije da tokom naredne posete Kini, obiđe kineske pravosudne institucije.

U delegaciji Narodne skupštine bio je i predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović koji je goste upoznao sa nadležnostima i funkcionisanjem pravosudnosg sistema Srbije. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, istakao je da su dosadašnje posete delegacije Narodne skupštine Kini bile plodonosne i da za narodne poslanike predstavljaju svojevrsnu priliku da se upoznaju sa Kinom danas, što je značajno jer upravo poslanici predstavljaju odlične promotere dobrih i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6