Četvrtak, 2. novembar 2006.

Delegacija Misije OEBS-a za Kosovo i Metohiju u Narodnoj skupštini Srbije

Predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, G17, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije imali su,2. novembra,u Domu Narodne skupštine,odvojene razgovore sa delegacijom Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, koju je predvodio šef Misije i zamenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Verner Vnent.Predstavnici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, G17, Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije imali su,2. novembra,u Domu Narodne skupštine,odvojene razgovore sa delegacijom Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, koju je predvodio šef Misije i zamenik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Verner Vnent.
Obraćajući se predstavnicima političkih grupa, šef Misije OEBS-a za Kosovo i Metohiju je istakao da je ovo najbrojnija misija u nekoj zemlji (najveća u istoriji OEBS-a), osnovana s ciljem ostvarivanja bezbednosti i saradnje u kriznim područjima. Iako Misija nije neposredno uključena u pregovore o statusu Kosova i Metohije, upoznata je sa tokom pregovora i čini sve da ojača i kontroliše institucije na KiM.

Šef Misije je izneo očekivanje da će ubrzo preuzeti nadležnosti i odgovornosti od UNMIK-a i brinuti o pripadnicima svih nacionalnih zajednica, nadgledati decentralizaciju i štititi verske i kulturne objekte. Zainteresovani su za evropsku integraciju zemalja zapadnog Balkana i jačanje stabinosti i demokratije u njima.
Članovi delegacije interesovali su se za stavove poslaničkih grupa u vezi sa razvojem situacije na Kosovu i Metohiji i ocene o radu OEBS-a.
U razgovoru sa predstavnicima Poslaničke grupe G17 u Narodnoj skupštini Suzanom Grubješić, Željkom Ivanjijem i Goranom Jakšićem bilo je reči o političkoj situaciji u zemlji, a posebno o nastavku pregovora o zaključivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji. Narodni poslanici su ukazali na značaj nastavka direktnih pregovora srpske i albanske strane o Kosovu i Metohiji, naglasivši da se do rešenja mora doći kompromisom i da tim rešenjem sigurno neće biti zadovoljne obe strane.
U razgovoru sa predstavnicima Poslaničke grupe Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Gordanom Čomić i Draganom Šutanovcem najviše reči bilo je o unapređivanju ljudskih prava pripadnika svih zajednica na Kosovu i Metohiji, kako bi se stvorili uslovi za što brže prihvatanje evropskih vrednosti u Pokrajini. Narodni poslanici su izneli ocenu da će mnoge teškoće biti prevaziđene kada ceo zapadni Balkan bude u evropskim integracijama, a pretpostavka za to je delovanje svih zajednica na izgradnji i jačanju uzajamnog poverenja.

Predsednik Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Narodnoj skupštini Miloš Aligrudić i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Dušan Proroković ukazali su da je Kosmet i dalje konfliktno društvo i da će Misija OEBS-a još dugo morati da radi na uspostavljanju mira i stabilnosti. Bez obzira na moguće rešenje statusa, na Kosmetu je neophodno da se bezbednost održava i putem prinude, a radi zaštite fizičke bezbednosti svih koji tamo žive, a posebno Srba i drugog nealbanskog stanovništva. Posebno su naglasili da se moraju obezbediti makar elementarni uslovi za zaštitu i povratak na Kosovo i Metohiju između 200 000 i 250 000 raseljenih lica. Glavni problemi su, kako su istakli, nivo bezbednosti i ekonomska nerazvijenost.
Po oceni poslanika, prioritetna pitanja su nastavak pregovora o statusu Kosmeta i tzv. tehničkih pregovora o pitanjanjima decentralizacije, održivog povratka raseljenih lica, zaštiti verskih i kulturnih objekata i pitanjima ekonomskog razvoja, a sva ta pitanja ne bi trebalo tretirati odvojeno.
Međunarodna zajednica i međunarodne organizacije trebalo bi istovremeno da šalju signal obema stranama da rade na iznalaženju kompromisa, umesto da jednostrano podržavaju albansku stranu, rekli su predstavnici Poslaničke grupe DSS u Narodnoj skupštini Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja