22. septembar 2017. Delagacija Narodne skupštine na sastanku predsednika odbora za ekonomske poslove o saobraćajnim vezama Evrope

22. septembar 2017. Delagacija Narodne skupštine na sastanku predsednika odbora za ekonomske poslove o saobraćajnim vezama Evrope

Petak, 22. septembar 2017.

Delagacija Narodne skupštine na sastanku predsednika odbora za ekonomske poslove o saobraćajnim vezama Evrope

Sastanak predsednika Odbora za ekonomske poslove o saobraćajnim vezama Evrope je održan 21. i 22. septembra 2017. godine, u Talinu, u Estoniji, u sklopu parlamentarne dimenzije estonskog predsedavanja Savetom EU.


Na sastanku su učestvovali predstavnici parlamenata iz zemalja članica EU, Evropskog parlamenta, Evropske komisije, kao i zemalja kandidata za članstvo u EU. U delegaciji Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Narodne skupštine bile su Stefana Miladinović, zamenica predsednika Odbora i Ivana Nikolić, zamenica člana Odbora.

Sastanak je otvorio predsednik estonskog parlamenta Eiki Nestor, rekavši da transportna povezanost predstavlja kamen temeljac integracija EU a zajednička transportna politika je prioritet politike EU u poslednjih 30 godina.

U okviru prve teme „Povezanost Evrope – Transportna politika EU“ rečeno je da je glavni cilj da se završi Transevropska transportna mreža EU do 2030. godine a opšta mreža do 2050. godine. Stefana Miladinović je naglasila da je Republika Srbija strateški pozicionirana i predstavlja ključni transportni čvor, kako za povezivanje sa EU tako i sa regionom Balkana. Srbija je posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa i u vezi sa tim, podsetila je na održani sastanak premijera država regiona, koji je u julu ove godine održan u Trstu, na kom je potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, čime je regionalno povezivanje dobilo i formalno pravni okvir.

U okviru druge teme „Strategija vazduhoplovstva EU – trenutna situacija“, naglašena je potreba održivog razvoja vazduhoplovstva u okviru četiri oblasti: prava putnika, zaštita životne sredine, inovacije i digitalne tehnologije. Predloženo je usvajanje Regulative o zajedničkim pravilima na polju civilnog vazduhoplovstva i osnivanja Vazduhoplovne bezbednosne agencije EU.

U okviru treće teme „Održivi razvoj i inovacije“, istaknuta je Bela knjiga o transportu iz 2011. godine, koja je postavila ključne ciljeve: da u gradovima prestanu da se koriste automobili sa pogonom na konvencionalno gorivo, regulisanje korišćenja nisko-karbonantnog održivog goriva u vazduhoplovstvu, smanjenje drumskog prevoza železničkim i vodenim prevozom, smanjenje zagađenja životne sredine i smanjenje broja smrtnih slučajeva u nesrećama u drumskom saobraćaju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2