15. jun 2018. Učesnici osmog sastanaka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

15. jun 2018. Učesnici osmog sastanaka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje

Petak, 15. jun 2018.

Deklaracijom i preporukama osmog sastanka POSP afirmisana evropska perspektiva Srbije 2025. godine

Osmi sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje održan je u Strazburu, 13. i 14. juna 2018. godine. Na kraju dvodnevnog sastanka usvojeni su Deklaracija i preporuke, koji jasno potvrđuju evropsku perspektivu Srbije 2025. godine.


Delegacija Narodne skupštine u sledećem sastavu: dr Vladimir Orlić, Elvira Kovač, Vesna Marković, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Dragan Šormaz, Vesna Marjanović, dr Milorad Mijatović, Dubravka Filipovski, Dušica Stojković, Neđo Jovanović i Vladimir Đurić, učestvovala je na osmom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija.

U razmeni stavova sa Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija učestvovali su i: Emilia Kraleva, zamenik ministra spoljnih poslova, u ime bugarskog predsedavanja Savetom EU, Henoveva Ruis Kalavera, direktorka za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedstvo i politiku proširenja, u ime Evropske komisije, Eduard Auer, direktor Sektora za Zapadni Balkan, u ime Evropske službe za spoljne poslove i Anja Rović, državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije, u ime Vlade Srbije.

Sastanak je počeo uvodnim obraćanjem kopredsedavajućih dr Vladimira Orlića, predsedavajućeg delegacije Narodne skupštine i Eduarada Kukana, predsedavajućeg delegacije Evropskog parlamenta, u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta Kukan istakao je da se ove godine Nacrt deklaracije koji je predviđen za usvajanje može smatrati boljim od deklaracija koje su usvajane prethodnih godina, jer je u njemu istaknuta jasna evropska perspektiva Srbije. U ovom kontekstu pohvalio je donošenje strategije za Zapadni Balkan i održavanje Samita u Sofiji, kao izuzetno značajne za dalje evropske integracije Srbije i istakao da Evropski parlament smatra da je evropska perspektiva Srbije 2025. godine dostižna i da postoji puna podrška daljim reformama. Rekao je da je Srbija jedan od lidera u procesu evropskih integracija i pohvalio napredak Srbije u procesu sprovođenja reformi, posebno u domenu ekonomskog napretka, u kome Srbija ima lidersku poziciju u regionu.

U svom obraćanju, predsedavajući delegacije Narodne skupštine dr Vladimir Orlić istakаo je da se članstvo u EU nalazi među glavnim spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, kao i da je Srbija mudrom i uravnoteženom politikom, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, pokazala da je kredibilan partner Evropske unije i faktor mira i stabilnosti u regionu. Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog postojanja podrške za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji 2025. godine i Nacrta deklaracije, koji jasno pokazuje ostvareni napredak. Istakao je da je pitanje Kosova i Metohije i dalje od krucijalne važnosti za dalji tok evropskih integracija i izrazio žaljenje što je Priština otvoreno napustila dijalog i što je pored nespremnosti da se osnuje Zajednica srpskih opština, prisutno i fizičko nasilje, koje je inicirano nasilnim hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i ostalih prisutnih tokom sesije unutrašnjeg dijaloga, a zatim nastavljeno napadima na civilno stanovništvo. Dodao je da sa srpske strane nijednog trenutka nije postojao ni sličan model ponašanja i pozvao predstavnike institucija EU i država članica da jasno i nedvosmisleno osude aktivnosti Prištine, pozovu na poštovanje do sada postignutih dogovora i uzdržavanje od daljih brutalnih provokacija.

Anja Rović, državni sekretar u Ministarstvu za evropske integracije obratila se prisutnima u ime Vlade Republike Srbije. Zahvalila je na interesu koji je pokazan od strane predstavnika evropskih institucija za pristupne pregovore i dalje otvaranje poglavlja, što je pozitivan znak za dalji proces evropskih integracija Srbije. Rović je izrazila zadovoljstvo zbog prepoznavanja liderske pozicije Srbije u procesu evropskih integracija na Samitu u Sofiji. Rekla je da Srbija podržava reforme EU, koje znače i efikasniju politiku proširenja. Obavestila je o napretku koji je ostvaren u oblasti vladavine prava, koji se odnosi na ustavne reforme, medijsku strategiju, strategiju Tužilaštva za ratne zločine, ali i donošenje novih zakona, među kojima su i: Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukazala na napore koje Srbija čini u domenu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Posebno je istakla da je u domenu Poglavlja 31: Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika, Srbija prva zemlja u regionu koja je pokazala spremnost da svoje nacionalne strategije bezbednosti i odbrane uskladi sa globalnom strategijom EU, te da se one nalaze u poslednjoj fazi revizije i da su evropske integracije i članstvo u EU definisani kao državni interesi u oba dokumenta. Istakla je da će Srbija dodatno intenzivirati reforme u narednom periodu, sve u cilju usklađivanja sa evropskim standardima.

U nastavku rada, članovi obe delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje razmenili su stavove o trenutnoj situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije, situaciji u pogledu pregovaračkog poglavlja 23, uključujući pravosuđe, ustavne reforme, osnovna prava i slobodu medija, razvoju događaja u ekonomiji, odnosima između Beograda i Prištine i spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici i saradnji.

Nakon završene diskusije, delegacije su usvojile Deklaraciju i preporuke osmog sastanka POSP, kojima se, pre svega, pozdravlja otvaranje 12 pregovaračkih poglavlja i pozivaju Savet i Komisija da podrže otvaranje dodatnih, tehnički pripremljenih poglavlja; pohvaljuje kontinuirani napredak Srbije u procesu evropskih integracija; podržavaju izgledi za članstvo Srbije u EU do 2025. godine; naročito apeluje da se uspostavi Zajednica srpskih opština i izražava ozbiljna zabrinutost zbog nedavnih tenzija i upotrebe sile; konstatuju stalne reforme koje Srbija sprovodi i koje su podržale dalji oporavak privrede i dovele do stvaranja novih radnih mesta, kao i značajan napredak u jačanju finansijske stabilnosti, naročito u pogledu budžetskog deficita i činjenice da je javni dug ispod nivoa utvrđenog kriterijuma iz Mastrihta; pozdravljaju aktivnosti usmerene na unapređenje položaja osoba koje su pripadnici ranjivih grupa i manjina itd.

Predsedavajući obe delegacije, Kukan i Orlić, složili su se da je osmi sastanak obeležila konstruktivna diskusija, da će se i ubuduće raditi na dodatnom jačanju saradnje Narodne skupštine i Evropskog parlamenta i obezbeđivanju dalje podrške evropskim integracijama Srbije do 2025. godine.

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje biće održan u Beogradu, 29. i 30. oktobra 2018. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja