16. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa šeficom delegacije Grčkog parlamenta u PS SE

16. maj 2022. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa šeficom delegacije Grčkog parlamenta u PS SE

Ponedeljak, 16. maj 2022.

Dačić razgovarao sa šefom delegacije Grčke u PS SE Dorom Bakojanis o Kosovu i Metohiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa šeficom delegacije Grčkog parlamenta u PSSE Dorom Bakojanis na marginama sednice Komiteta za politička pitanja i demokratiju PSSE na Kritu. Kao poslanik u PSSE, Dora Bakojanis imenovana je od strane ovog Komitita za izvestioca koji treba da sačini izveštaj u situaciji na Kosovu.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić tokom razgovora napomenuo je vaznost ovog pitanja koje se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije. U svetlu nedavnog zahteva tzv. Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope, predsednik Skupštine izneo je našu poziciju i argumente koji potvrđuju da bi prijem tzv. Kosova bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ova organizacija.

Predsednik Skupštine rekao je da je za Srbiju od velikog značaja da budući izveštaj obradi sva pitanja iz domena rada Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (stanje demokratije i institucija na KiM, vladavinu prava i ljudska prava), uz zadržavanje statusno neutralnog pristupa.

Posebno je izrazio očekivanje da će budući izveštaj analizirati položaj srpskog stanovnistva na KiM, naročito u svetlu konstantnog uskraćivanja njihovih osnovnih ljudskih prava. Predsednik Skupštine Dačić podsetio je da građanima Srbije na KiM nije omogućeno da slobodno izraze svoju volju i učestvuju na nedavno održanom referendumu, parlamentarnim i predsedničkim izborima u RS.

Dačić je još jednom podvukao da je Republika Srbija čvrsto opredeljena za mir i stabilnost, kao i za postizanje kompromisa u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije kroz dijalog.

Izrazio je žalost što dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji, jer druga strana očigledno dijalog ne želi, o čemu svedoče njihovi jednostrani potezi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja