25. novembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

25. novembar 2020. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Sreda, 25. novembar 2020.

Dačić povodom Međunarodnog dana prevencije nasilja nad ženama: Žene u parlamentu mogu da budu najbolji zaštitnik svojih prava i veoma uticajan faktor za poboljšanje položaja žena u društvu

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić kazao je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije održanoj povodom 25. novembra Dana borbe protiv nasilja prema ženama, da je porodično nasilje uvećano tokom pandemije korona virusa, navodeći da je tokom mera karantina, u svetu zabeleženo 15 miliona slučajeva porodičnog nasilja u svojim domovima.


„Žene su, nažalost, i dalje ugrožene raznim vidovima nasilja, uključujući i ono najteže koje za posledicu ima gubitak života. Podaci pokazuju da se nasilje nad ženama čak uvećalo tokom pandemije do te mere da je čak 15 miliona žena u svetu bilo izloženo raznim vrstama nasilja i to u svojim domovima, tokom mera karantina”, rekao je oviom prilikom Ivica Dačić i dodao da kao društvo koje vodi računa o jednakosti polova, a naročito o zaštiti žena od nasilja svake vrste, Repubika Srbija s ponosom učestvuje u zajedničkoj globalnoj akciji u kojoj pozivamo sve da iskorenimo ovu bolest savremenog društva.

„Narodna skupština ima već lepu tradiciju od skoro osam godina otkako u njoj deluje Ženska parlamentarna mreža, čiji rad sada nastavljamo, u novom skupštinskom sazivu. U tom cilju, pozvao sam sve poslaničke grupe da delegiraju svoje predstavnice za rad Ženske parlamentarne mreže, kao uticajne i značajne parlamentarne grupe”, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.
On je dodao da su ciljevi Ženske parlamentarne mreže plemeniti i obavezujući za sve nas, a naročito u oblasti očuvanja zdravlja žena i porodice, suzbijanja nasilja nad ženama, kao i nasilja u porodici, ekonomskog osnaživanja i obrazovanja žena.
„U sadašnjem sazivu Narodne skupštine više od 40 odsto poslaničkih mesta zauzele su žene. To je potpuno nov kvalitet, i nema sumnje da će sve veće prisustvo žena u parlamentarnom i političkom radu doneti novu energiju i nov, humaniji, pogled na odluke koje će u Skupštini biti donošene. Da ovo nije slučajnost potvrđuje i činjenica da polovinu Vlade Srbije čine žene, na šta smo takođe ponosni”, rekao je predsednik Narodne skupštine.
„Kao predsednik Narodne skupštine, pružiću najveću moguću podršku radu Ženske parlamentarne mreže i biti njen snažan advokat. Ubeđen sam da ovako organizovane, bez obzira na to iz koje su partije ili poslaničke grupe, žene u parlamentu mogu da budu najbolji zaštitnik svojih prava i veoma uticajan faktor za poboljšanje položaja žena u društvu”, rekao je Dačić i dodao da Žensku parlamentarnu mrežu vidi kao najmoćniji i vodeći politički forum, koji će promovisati ženska prava i njihove specifične interese.
„U toj misiji one treba da dobiju bezrezervnu podršku svih nas”, istakao je Dačić.
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je kazao i da je pred ženama veliki posao i da će im zato biti potrebna podrška svih nas. A prioriteti njihovog rada su pre svega podsticaj ženama u Srbiji da što više učestvuju u javnom i političkom životu, da šire svest o ženskoj solidarnosti, da promovišu značaj obrazovanja i stalnog usavršavanja, a naročito preduzetništvo i liderstvo.
„Pre svega toga, a i povodom današnjeg Međunarodnog dana, moramo se svi javno obavezati na stalnu i beskompromisnu borbu protiv nasilja nad ženama u bilo kom njegovom obliku. To je naša civilizacijska obaveza, kao i dug prema našim ženama, i ona neće biti ispunjena, sve dok nasilje ne bude sasvim iskorenjeno iz našeg društva”, rekao je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.
Obraćajući se povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Sandra Božić je izrazila zahvalnost na podršci predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću, ističući da ovo nije borba žena za žene, već je to borba celog društva protiv ozbiljnog društvenog problema, koji muči čovečanstvo – femicida. U Narodnoj skupštini, protiv ovog problema borimo se zakonima i ratifikacijama međunarodnih konvencija, navela je Božić. Ona je dodala i da Ženska parlamentarna mreža i u ovom sazivu nastavlja sa svojim radom i aktivnostima. Sandra Božić je podsetila da danas počinje 16 dana aktivizma prevencije nasilja nad ženama, koji se završavaju 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Najznačajniji vid osnaživanja žena jeste ekonomsko osnaživanje, jer samo ekonomski nezavisna žena može da se udalji od svog nasilnika, ukazala je Božić, istovremeno naglašavajući i važnost političkog osnaživanja. Zahvaljujući nedavno usvojenim kvotama, danas 40 odsto poslanika u Narodnoj skupštini čine žene, istakla je ona i dodala da je izuzetno zadovoljstvo bilo kada je 40 odsto žena u Parlamentu biralo Vladu Republike Srbije, u čijem sastavu je 50 odsto žena. Osnovna poruka, koja treba da izađe iz Narodne skupštine danas, ali i svakog drugog dana u godini jeste nulta tolerancija za nasilje prema ženama, zaključila je u svom obraćanju narodna poslanica Sandra Božić.

Narodna poslanica Snežana Paunović, obraćajući se na konferenciji za novinare, posebno je izrazila zahvalnost koleginicama, narodnim poslanicama, osnivačicama Ženske parlamentarne mreže. Iskorak koje su napravile Gordana Čomić, Marija Obradović, Stefana Miladinović, Dubravka Filipovski, Aleksandra Jerkov, i mnoge druge narodne poslanice iz prethodnih saziva, bio je osnov da svi budući sazivi preuzmu obavezu i održe taj kontinuitet, naglasila je Paunović i dodala da se nikada u radu Ženske parlamentarne mreže nisu osetile ideološke razlike između narodnih poslanica. Dugujemo zahvalnost i ženama iz naše istorije, ali i obavezu devojčicama koje će se rađati posle nas, da ostavimo prostor da nastave sa svojim aktivizmom i da nikada više ne budu manje zastupljen pol i da ih nikada više ne doživljavaju kao manje vredan pol, naglasila je ona. Snežana Paunović je u svom obraćanju zaključila da nasilje kao takvo ne sme da postoji, da mora da se prestane sa nasiljem i da je dijalog uvek jedina opcija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja