25. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se prisutnima na konferenciji Ženske parlamentarne mreže

25. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obratio se prisutnima na konferenciji Ženske parlamentarne mreže

Ponedeljak, 25. januar 2021.

Dačić na konferenciji ŽPM: Veliko poštovanje za hrabrost mladih glumica da se usprotive nasilju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se prisutnima na konferenciji Ženske parlamentarne mreže "o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji" gde je istakao da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica da se usprotive nasilju.


Dačić je ovom prilikom rekao da, bez obzira kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka mladih glumica da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja.

„Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište“, rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić na konferenciji ŽPM.

On je dodao, da je naše društvo, nažalost, i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama.

„Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana“, dodao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić se ovom prilikom osvrnuo i na nedavno obeležavanje Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, a ujedno i 20 godina otkako su UN ustanovile ovaj dan, kao podsećanje na obavezu da to treba da bude zajednički globalni napor za iskorenjivanje nasilja nad ženama u bilo kom obliku.

„Ovaj dan nije bio samo simboličan, nego je bio i pravi alarm da se ceo svet, zahvaćen pandemijom virusa, probudi nad činjenicom da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu. Zato je veoma važno što će i na današnjoj konferenciji biti reči o rodnoj ravnopravnosti za vreme pandemije. U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine – solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama“, istakao je Dačić.

On je rekao i da moramo i na ovoj konferenciji da stanemo u zaštitu žena, čak i više nego što to radimo u vreme kada nismo opterećeni borbom protiv virusa.

„Nijedna vanredna i stresna situacija, kakva je virusna epidemija, ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo. Naše koleginice, supruge, majke i ćerke su na prvoj liniji borbe protiv Kovida, u svim našim zdravstvenim centrima, pa i danas kada je u toku masovna vakcinacija“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

On je kazao da nas žene štite od bolesti svojim znanjem, strpljenjem i pažnjom.
„Tako da uskoro, kada budemo oslobodili Srbiju opasnosti od virusa, moramo pronaći način da se dostojanstveno i puna srca zahvalimo svim našim ženama lekarima i medicinskim sestrama za sve što su uradile za dobrobit svog naroda u teškom vremenu“, istakao je ovom prilikom Ivica Dačić.

Govor predsednika Vam prenosimo u celosti:

„Poštovana predsednice Vlade, poštovane koleginice, narodne poslanice,
uvaženi predstavnici međunarodnih organizacija, sa velikim zadovoljstvom učestvujem u svakoj aktivnosti Ženske parlamentarne mreže, uvek sam zahvalan kada me pozovete, zato što je Mreža jedno od naših najaktivnijih i po mom mišljenju jedno od najvažnijih tela u okviru Narodne skupštine. Zato smatram da je predsedniku Narodne skupštine dužnost da se odazove svakom vašem pozivu, da tesno sarađuje sa vama u svim vašim aktivnostima i da mimo njih promoviše ciljeve Mreže.

U proteklih osam godina otkako je pokrenuta, Ženska parlamentarna mreža pokazala je da može s pravom da bude lider jednog širokog društvenog pokreta u čijem je središtu odbrana prava žena na ravnopravnost, stalno unapređenje tih prava, a naročito iskorenjivanje svakog vida nasilja nad ženama. Naša institucionalna zaštita prava žena je na visokom nivou, mi imamo i dobre zakone i razgranatu mrežu institucija koje se bave ovim pitanjima, ali to nije dovoljno. Da bi prava žena i njihovi specifični interesi bili maksimalno zaštićeni, neophodno je da svi mi koji obavljamo javni posao branimo ta prava na svakom mestu, neophodno je da podsećamo i sebe i celo društvo da posao nije obavljen, sve dok i jedna žena u Srbiji smatra da je na bilo koji način diskriminisana, ugrožena ili podređena.

Nedavno smo bili u prilici da obeležimo Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama, a ujedno i 20 godina otkako su Ujedinjene nacije ustanovile ovaj dan, kao podsećanje na obavezu da to treba da bude zajednički globalni napor za iskorenjivanje nasilja nad ženama u bilo kom obliku. Ovaj dan nije bio samo simboličan, nego je bio i pravi alarm da se ceo svet, zahvaćen pandemijom virusa, probudi nad činjenicom da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu. Zato je veoma važno što će i na današnjoj konferenciji biti reči o rodnoj ravnopravnosti za vreme pandemije. U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine – solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama.

Moramo i na ovoj konferenciji da stanemo u zaštitu žena, čak i više nego što to radimo u vreme kada nismo opterećeni borbom protiv virusa. Nijedna vanredna i stresna situacija, kakva je virusna epidemija, ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo. Naše koleginice, supruge, majke i ćerke su na prvoj liniji borbe protiv Kovida, u svim našim zdravstvenim centrima, pa i danas kada je u toku masovna vakcinacija. One nas štite od bolesti svojim znanjem, strpljenjem i pažnjom, tako da uskoro, kada budemo oslobodili Srbiju opasnosti od virusa, moramo pronaći način da se dostojanstveno i puna srca zahvalimo svim našim ženama lekarima i medicinskim sestrama za sve što su uradile za dobrobit svog naroda u teškom vremenu.

Poštovane dame i gospodo, kao predsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao sin, suprug i otac jedne mlade devojke, želim da iskažem ogromno poštovanje za hrabrost naših mladih glumica da se usprotive nasilju. Bez obzira na to kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka ovih mladih devojaka da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja. Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište. Nažalost, naše društvo je i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama. Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana.

Želim vam uspešan rad na današnjoj konferenciji i još jednom ponavljam da sam uvek spreman da učestvujem u svim vašim aktivnostima, jer se osećam kao pridruženi član Ženske parlamentarne mreže.
Hvala vam.“


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 25. januar 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na konferenciji Ženske parlamentarne mreže 25.01.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4