8. april 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratito se na obeležavanju Svetskog dana Roma

8. april 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratito se na obeležavanju Svetskog dana Roma

Četvrtak, 8. april 2021.

Dačić: Svim Romima čestitam njihov svetski dan

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratito se na obeležavanju Svetskog dana Roma - 50 godina romskog aktivizma u svetu gde je istakao da država Srbija ulaže dosta napora u stalno poboljšanje položaja Roma u našoj zemlji i da u tome tesno sarađuje najpre sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, ali i drugim organizacijama koje okupljaju Rome.


Dačić je ovom prilikom istakao da mu je zadovoljstvo što danas imamo priliku da razgovaramo o položaju Roma u Srbiji, a posebno ovom svečanom prilikom kada se obeležava Svetski dan Roma, kao i pola veka romskog aktivizma u svetu.

“Pre svega hoću da svim Romima čestitam njihov svetski dan, koji je ujedno i podsećanje na prvi Kongres Roma sveta, održan u Londonu 1971. godine, što se i uzima kao početak romskog aktivizma kojem danas odajemo dužno poštovanje”, rekao je Dačić.

On je istakao da su Romi i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa, bilo da je reč o ekonomskom položaju, stanovanju, obrazovanju ili zdravstvenoj zaštiti, a nažalost i kada je reč o poštovanju njihovih osnovnih građanskih prava.

“Nažalost, Romi su i dalje predmet diskriminacije u svim vidovima, a to pokazuju i brojni domaći i međunarodni izveštaji, mada i bez njih svako od nas i danas može biti svedok diskriminacije kojoj su izloženi Romi”, kazao je Dačić i dodao da proces inkluzije napreduje, ali ne onim tempom koji bismo svi želeli da vidimo.

Kako je rekao, na državnom nivou imamo sve odluke koje su neophodne da bismo ovaj proces uspešno vodili, pre svega mislim na to da je socijalno uključivanje Roma i Romkinja prepoznato je kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u ključnim strateškim dokumentima u procesu evropskih integracija.

“Takođe, imamo i vladinu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine. Ipak, rezultatima još ne možemo da budemo zadovoljni, naročito kada je reč o ekonomskom jačanju Roma, podsticaju za obrazovanje i stanovanju”, istakao je Dačić.


OBRAĆANjE PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE IVICE DAČIĆA VAM PRENOSIMO U CELOSTI:
“Poštovane dame i gospodo,
Uvaženi gosti,

Želim da vam iskažem dobrodošlicu u Narodnu skupštinu i posebno na ovo javno slušanje koje je posvećeno položaju Roma u Srbiji. Kao što vam je poznato, Narodna skupština pridaje veliki značaj javnim slušanjima, kao načinu parlamentarnog rada, imamo ih sve češće u vezi sa svim važnim pitanjima od interesa za naše građane i njihov efekat je do sada veoma vidljiv.

Na javnim slušanjima poput ovog današnjeg, pokreću se važna pitanja koja možda ne dobijaju dovoljno prostora u našem svakodnevnom zakonodavnom radu, ali u ovom formatu, uz učešće predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, nezavisnih regulatornih tela, kao i organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija imamo svi zajedno odličnu priliku da pokrećemo inicijative i rešavamo probleme od interesa svih nas.

Zato mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da razgovaramo o položaju Roma u Srbiji, a posebno ovom svečanom prilikom kada se obeležava Svetski dan Roma, kao i pola veka romskog aktivizma u svetu. Pre svega hoću da svim Romima čestitam njihov svetski dan, koji je ujedno i podsećanje na prvi Kongres Roma sveta, održan u Londonu 1971. godine, što se i uzima kao početak romskog aktivizma kojem danas odajemo dužno poštovanje.

Nadam se da delite moj utisak da država Srbija ulaže dosta napora u stalno poboljšanje položaja Roma u našoj zemlji i da u tome tesno sarađuje najpre sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, ali i drugim organizacijama koje okupljaju Rome. Ali u isto vreme, siguran sam i da se svi ovde slažemo da položaj Roma u našem društvu i dalje nije zadovoljavajući i da treba još mnogo zajedničkog rada i vremena da bismo zaista mogli da kažemo da smo zadovoljni.

Romi su i dalje jedna od najranjivijih društvenih grupa, bilo da je reč o ekonomskom položaju, stanovanju, obrazovanju ili zdravstvenoj zaštiti, a nažalost i kada je reč o poštovanju njihovih osnovnih građanskih prava. Nažalost, Romi su i dalje predmet diskriminacije u svim vidovima, a to pokazuju i brojni domaći i međunarodni izveštaji, mada i bez njih svako od nas i danas može biti svedok diskriminacije kojoj su izloženi Romi.

Proces inkluzije napreduje, ali ne onim tempom koji bismo svi želeli da vidimo. Na državnom nivou imamo sve odluke koje su neophodne da bismo ovaj proces uspešno vodili, pre svega mislim na to da je socijalno uključivanje Roma i Romkinja prepoznato je kao jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije u ključnim strateškim dokumentima u procesu evropskih integracija. Takođe, imamo i vladinu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine. Ipak, rezultatima još ne možemo da budemo zadovoljni, naročito kada je reč o ekonomskom jačanju Roma, podsticaju za obrazovanje i stanovanju.

Uveren sam da ćemo odgovore, ako ne pronaći i na ovom javnom slušanju, makar još jednom snažno podstaći rešavanje ovih problema. Narodna skupština svojim autoritetom želi da podstakne i druge državne institucije, ali posebno naše građane, da rešavanju problema Roma svi zajedno priđemo još organizovanije i odlučnije. U ovoj akciji ću lično biti i promoter i učesnik, koliko god to dopuštaju moja ovlašćenja, s tim možete da računate.

Želim vam još jednom srećan Svetski dan Roma, i uspešan rad u današnjem javnom slušanju”.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 8. april 2021. | obraćanje predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića na obeležavanju Svetskog dana Roma - 50 godina romskog aktivizma u svetu 08.04.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 18. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja